Skip to main content

PENGUMPUL Barangan ANTIK, PERMATA Serta PERAK


1. Nampaknya Pemikir ada satu HOBI baharu. Pun begitu, pemikir tetap memikirkan agar hobi ini tidaklah merugikan masa dan wang ringgit dalam jangka masa panjang. Oleh itu, hobi ini dipilih kerana ia memberikan peluang cerah untuk masa depan, rasanya... Hehehe... InsyaAllah....

2. Mungkin sedikit pengaruh dari siri 'Pawn Star' di Astro namun ia nampaknya memberikan inpirasi baharu kepada diri Pemikir untuk melakukan sesuatu yang boleh diwarisi kepada generasi seterusnya. Barangan antik, dan batu permata, semakin lama semakin berharga. Kosnya hanya membeli dan menjaganya dengan baik.


3. Tidak ketinggalan juga logam berharga seperti Perak. Pada asalnya Pemikir berkehendakkan emas sebagai bahan 'collectible' bagi hobi ini. Namun, kos mengumpul emas agak terlalu tinggi berbanding dengan kemampuan kewangan yang ada. Maka, perak menjadi pilihan memandangkan logam ini adalah logam yang bergerak seiring dengan emas dari sudut harganya.

4. Setakat ini Pemikir belum berhasrat menjadikan ini salah satu cabang pendapatan dengan melakukan jual beli secara serius. Tetapi sekadar mengumpul barangan berharga ini untuk menjadi warisan keluarga sehingga ke anak cucu.

5. Mungkin ramai yang bertanya kenapa timbulnya minat ini. Selain dari pengaruh Astro yang pemikir katakan sebelum ini. Hehehe... Hal ini juga di pengaruhi oleh rakan rakan yang telah terbukti berjaya dalam mendapatkan pendapatan lumayan melalui hobi ini. Semuanya bermula hanya dengan sekadar hobi sebagaimana Pemikir pada masa ini.

6. Tetapi setakat ini, Pemikir masih belum berjaya mengumpul barangan antik kerana tidak pakar dalam menilai keaslian dek kerana takut tertipu. Apatah lagi barangan antik ini sangat berkait rapat dengan perkara MISTIK yang kurang menjadi minat pada Pemikir. Mungkin hobi mengumpul barangan antik ini akan di singkirkan dari senarai hobi memandangkan setakat ini elemen mistik. Namun, sekiranya ada barangan mistik yang lebih kepada elemen SEJARAH, pemikir pasti mempertimbangkannya dengan serius.

7. Sesiapa ada hobi yang serupa, harap dapat berkongsi dengan Pemikir di sini. Bolehlah bertukar idea dan koleksi. 

8. Untuk Maklumat Lanjut Bolehlah ke laman Galeri Batu Permata Dan Cincin Atau ke Blog www.galerimhs.blogspot.com. Bolehlah berkongsi Cerita sesama Peminat Batu Permata.

Comments

Post a Comment

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks

Popular posts from this blog

Jom BELAJAR Bahasa Melayu SARAWAK

Bahasa Melayu Sarawak...
Sebagai rakyat Malaysia yang majmuk, belajar bahasa dari kaum dan masyarakat yang berbeza adalah menjadi satu 'kemestian' yang boleh membawa kepada ikatan yang lebih erat sesama kita.
Kali ini kita akan melihat sedikit sebanyak bahasa yang menjadi bahasa RASMI rakyat Sarawak yang terdiri dari pelbagai kaum yang berbeza.
Kepada mereka mereka (terutamanya guru guru) yang akan posting ke Sarawak bolehlah belajar sedikit sebanyak sebagai persediaan bagi memudahkan komunikasi bila tiba di sana nanti. Tidak kita Iban, bidayuh, Orang ulu, dayak, Melanau Cina, bidayuh dll... Bahasa Melayu Sarawak menjadi bahasa rasmi bagai semua kaum kaum ini...
1. Tedah - Kesian 2. Kepak - Letih 3. Kayokayo - Kehulu kehilir 4. Plente - Bergurau 5. Pozer - Peniru/ Ciplak 6. Gai / Ucak - Poyo 7. Ilek 1 - Rehat 8. Ilek 2 - Sabar 9. Dolok - Dulu 10. Agik - Lagi 11. Nok ya - Yang itu 12. Madah/ Padah - Bagitahu

Rahsia TERSEMBUNYI Waktu Solat Yang 5 (Fakta Menarik)

1. Ada pun pada mereka yang berfikir. Maka tidak Allah jadikan sesuatu itu hanya sia sia dan pasti ada sesuatu yang ingin Allah sampaikan kepada hambanya yang berfikir dan yakin kepada Allah.
2. Makan hal ini tidak lah di sia siakan oleh orang tua tua dahulu apabila menyatakan waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran dan istilah 'PANTANG' telah diguanakan untuk tidak  berada di luar rumah malah menutup pintu dan jendela pada waktu sebagini.
3. Mungkin beranggapan mereka lebih moden dan lebih saintifik dari orang dahulu. Masyarakat pada hari ini telah mengabaikannya malah sesetengah memperlekehkan 'amaran' dan teguran ini. 
4. Mari kita pandang hal ini sedikit lari dengan sudut sains semata mata.

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 
2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 
3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah …