'WATAK' Anda DI LAMAN Sosial : Antara Berlakon BAIK Atau Kelihatan BODOH

Kali ini Pemikir ingin berkongsi artikel pendek berkaitan siapa diri kita ketika berada di alam maya atau lebih spesifiknya 'Laman Sosial'. Bukan sahaja Pemikir tetapi anda juga pasti perasan akan pelbagai ragam manusia di laman sosial. Semuanya bersandarkan karakter dan latar belakar keluarga dan pengalaman hidup masing masing. Pun begitu, ada yang pandai untuk melindungi diri dari memeparkan atau 'menayangkan' watak sebenar. Dek kerana itulah ramai yang tertipu dengan sahabat atau CINTA laman sosial sebagaimana yang kita sering dengar di dada akhbar dan media elektronik pada hari ini.

Pelbagai watak laman sosial bolehlah kita kategorikan seperti berikut; 

1. 'MENJADI' Seorang Wartawan

Paling ketara sekali adalah, ramai yang bagaikan cuba menjadi wartawan. Sentiasa ingin menjadi sensasi dalam menyampaikan berita baharu untuk mendapatkan LIKE paling banyak. Namun, dalam kebanyakan langkah yang dibuat wartawan 'palsu' ini, banyak berita yang tidak sahih disebarkan dengan meluas kerana matlamat utama adalah sekadar ingin menjadi yang PERTAMA menyampai berita dan tentunya akan menjadi GLAMOUR dan sensasi. Hati hati dalam hal ini, kerana ia boleh menimbulkan fitnah dan mendatangkan hal buruk kepada diri anda sendiri. Selidik dahulu berita yang ingin di kongsi.

2. Menjadi Ustaz dan Ustazah
Bahagian ini menarik untuk dibicarakan. Ramai yang menonjolkan watak baik dalam laman sosial bagaikan seorang ustaz atau ustazah dengan kandungan tulisan yang sangat KEROHANIAN. Namun, semuanya adalah copy paste. Kepada mereka yang berniat untuk benar benar menyampaikan kebaikan ... Alhamdulillah.. Pemikir juga sokong walaupun sekadar copy paste. Mungkin dengan cara tersebut kita akan mendapat juga ilmu dengan apa yang kita kongsikan. Janganlah pula berkongsi nasihat keagamaan dengan mengambil dari sumber yang kurang sahih, daripada niat nak buat pahala, tak pasal pasal kita boleh dapat dosa.

Namun, ada yang jelas cuba menonjolkan diri sama ada untuk kepentingan diri atau dengan niat lain seperti menawan hati si kekasih, menonjolkan diri agar kelihatan baik untuk kenaikan pangkat atau hendak mendapat kuasa. Wallahhualam... Semoga kita terhindar dari perkara yang membawa kepada riak ini.

Lima LANGKAH MUDAH Buat DUIT Dengan BLOG

Bagaimana Nak Dapat Duit Dengan BLOG...? Pastinya ini soalan yang paling banyak bermain diminda para blogger. Ya lah kan... Daripada sibuk berblog sahaja, alangkah baik sambil sambil berblog kita menjana pendapatan. Walaupun ber-blog dianggap satu minat untuk berkongsi, namun dengan PENDAPATAN RM, pasti minat itu akan lebih bermakna.

Ramai yang menganggap untuk menjana pendapatan online memerlukan modal. Tetapi tahukah anda ianya boleh dilakukan secara PERCUMA. Antaranya ialah dengan menulis blog. Di sini saya akan memberikan sedikit tips kepada yang berminat berbuat demikian. Untuk pengetahuan anda juga, Telah RAMAI yang telah buat duit dengan blog hanya dengan memaparkan gambar-gambar dan video-video sahaja tanpa ada banyak tulisan atau cerpen. hanya perlukan sedikit kreativiti anda. Ok bagi yang nak follow step by step boleh mulakan sekarang.

Ok, untuk yang free boleh guna kan seperti: 

Ikuti LANGKAH LANGKAH ini Untuk buat duit dengan blog

Langkah Pertama
Daftar blog di mana-mana tapak blog percuma seperti yang disenarai diatas, dan pilih themes yang disediakan, lihat hasilnya. Selesai langkah pertama. Mudah kan? Kalau malas nak teruskan hari ini boleh tinggalkan dahulu dan buat kerja anda. Sambung esok.. 

Syiling EMAS Jadi Cat KERETA Mewah (7 Gambar)

 

 Khabarnya seorang JUTAWAN MUDA yang baru berusia 29 tahun, dari DUBAI ini menyalut @ 'mengecat'  kereta RANGE ROVER Nya menggunakan SYILING EMAS DIRHAM ... Bila dah terlalu kaya. Pasti ada yang kata... MEMBAZIR... Kalau wang mereka dah terlalu BANYAK rasanya ini tidak termasuk dalam tafsiran membazir.

Lagi gambar di bawah

RANKING Terkini Universiti MALAYSIA Menurut QS

QS University Rankings: Asia 2014

Malaysia




Filter by Country
Bangladesh
Brunei
China
Hong Kong
India
Indonesia
Japan
Macao S.A.R., China
Malaysia
Pakistan
Philippines
Singapore
South Korea
Sri Lanka
Taiwan
Thailand
Vietnam
RANKUNIVERSITY  LOCATIONCOMPARE & MEETQS STARS?

Overall Score
Overall Score
Academic Reputation
Employer Reputation
Faculty Student
Citations per Paper
International Faculty
International Students
Papers per Faculty
Inbound Exchange
Outbound Exchange

Malaysia

Malaysia
0
Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia
When filtering for rankings based specific key performance indicators, only institutions that area ranked in the top 150 in their overall scores will be shown. The key performance indicators are: Academic Reputation, Employer Reputation, Faculty Student, Citations per Paper, International Faculty, International Students, Papers per Faculty, Inbound Exchange and Outbound Exchange.
Sumber : http://www.topuniversities.com/university-rankings/asian-university-rankings/2014#sorting=rank+region=+country=113+faculty=+stars=false+search=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis