Nasihat Tun M Pada PENIAGA

Tun Mahathir terkenal dengan kata kata yang bermakna bila berbicara. Antara yang Pemikir boleh kongsikan keada semua adalah kata nasihat Tun Mahathir kepada para peniaga melayu. Bacalah dan hayati dengan teliti. Semoga memberkan faedah keppada kita semua.

1. Melayu perlu belajar dari bawah.
Bangsa Melayu perlu belajar dari bawah sebelum masuk dunia perniagaan. Bukan sekadar ada wang dan membuka bisnes,namun perlu belajar dengan bekerja dalam bidang tertentu dan memahami selok belok dunia perniagaan .Contohnya jika mahu mmebuka retsoran,bekerja dan melihat situasi dunia perniagaan restoran dari pekerja mmebuat air,tukang masak,pelayan dan sebagainya.Pengalaman dan kemahiran akan membantu kita bila membuka perniagaan.

2.Modal efektif.
Melayu yang mahu berniaga perlu mempunyai modal efektif dan relevan.Contohnya jika mahu membuka bisnes bernilai RM100,000 perlu ada wang tunai RM300,000.RM100,000 untuk bisnes,bakinya untuk pengurusan dan modal menghadapi pelbagai masalah dalam perniagaan.Adalah salah hanya mempunyai RM100,000 jika mahu mmebuka bisnes bernilai RM100,000.

Tips TURUN 10.5kg Dalam Masa 2 MINGGU Dari 'Diari Kurus'

Jangan Tengok Pemikir dahuu buat masa ini. Pemikir hanya copy paste post ini sebagai bahan bacaan Pemikir dan anda semua. Pemikir Masih Mencari Momentum untuk memulakan diet yang dirancang. Hehee... selamat mencuba

DIARI KURUS
Mesti semua teruja nak kuruskan? Sebab tu search blog yang ada perkataan kuruskan?Bagi saya blog ni salah satu blog yang boleh bagi semangat untuk anda semua kurus.Nak tahu macam mana saya tahu anda nak kurus?

Ala saya pom macam anda juga time mula-mula nak kurus dulu . Jom dengar pengalaman saya mula-mula nak start disiplinkan diri nak turunkan berat badan.Saya hanya ambil masa 2 minggu je,tapi saya ikut semua pantang larang yang telah ditetapkan..Anda semua nak tahu panduan apa yang saya ikut dan amalkan dalam masa 2 minggu?.

Makanan yang perlu DI ELAKKAN Dalam Masa 2 Minggu :

Hakikat BAHAGIA : Dr. Asri Zainul Abidin


Hakikat BAHAGIA : Dr. Asri Zainul Abidin

Video ini yang saya temui dan dengar sekitar tahun 2011 telah banyak merubah akan pandangan dan penilaian aku akan HAKIKAT KEHIDUPAN. Banyak merubah cara aku berfikir, melayan orang dan bertindak dalam kehidupan. Menjadikan aku lebih sederhana dan lebih bertanggapan baik kepada sesiapa sahaja. 

Sila lah dengar dengan TELITI sehingga AKHIR... Semogga Membawa FAEDAH...


Budaya Warga JEPUN Yang PATUT Kita CONTOHI


Secara jujurnya Pemikir tidak pernah pergi ke Jepun. Namun, melalui banyak pembacaan di internet. Pemikir dapat  menyimpulkan beberapa budaya dan amalan yang menarik warga Jepun yang boleh kita contohi. Ianya sangat menarik dan kebanyakannya tidak pernah kita lihat diamalkan di Malaysia.

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

Antara Kaedah TERBAIK Mengelak Kereta DICURI

Antara Kaedah TERBAIK Mengelak Kereta DICURI

Ini antara kaedah yang nampak menarik untuk mengelakkan kerete dari menjadi sasaran Pencuri. Pati pencuri tak terfikir dan tidak berminat untuk mencuri kereta anda. Kenapa...

Lihat ambar gabar di bawah dan anda akan DAPAT JAWAPANNYA... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis