Tuesday, November 6, 2012

Pendapatan Blogger RM12,000.00 Sebulan

Kali ini Pemikir nak bercerita dan berkongsi sedikit cerita berkaitan Blogger Pilihan Pemikir Bulan ini, Red Mummy yang memang sudah terkenal  dan Beliau adalah antara blogger persendirian (bukan syarikat) yang memperolehi pendapatan tertinggi di Malaysia. 

Mungkin rami yang kurang yakin malah bolehlah dikatakan tidak percaya pendapatan blogger boleh mencecah sebanyak RM10,000.00 sebulan. Tetapi itulah hakikatnya yang berlaku. Maka, tidak hairanlah telah lahir ramai blogger sepenuh masa yang menggunakan kemahiran kreatif tersendiri yang ada pada mereka untuk menulis blog yang tentunya memiliki pelbagai tema.

Red Mummy pernah ditemuramah rangkaian televisyen dan akhbar aliran perdana di Malaysia. Untuk itu Pemikir mengucapkan setinggi tinggi Tahniah kepada Re Mummy sekali lagi, kerana dapat penghormatan sebegitu dan ia sememangnya menjadi idaman blogger blogger lain. Selain beliau blogger Cik Yuyu, Cik Epal dan beberapa lagi juga telah mendapat pengiktirafan menceritakan usaha mereka mendapat pendapatan lumayan dengan berblog di media media masa.

Nicholas Tay dari Syarikat penjana iklan internet melalui blog, Nuffnang, mendedahkan bahawa blog yang popular boleh menjana pendapatan yang sangat lumayan. Pun begitu Pemikir ingin memaklumkan bahawa para blogger perlulah ber-blog dengan penuh kesabaran kerana kandungan blog memakan masa untuk dikenali di alam maya. Blog Red Mummy telah memerlukan beliau konsisten untuk tempoh 3 tahun sebelum mendapat pulangan daripada usaha yang dilakukan. 

Tema dan golongan sasaran juga memainkan peranan penting dalam menarik pembaca melayari blog anda seterusnya menjadi pengikut setia.

Kalau nak dilihat apa yang dilakukan oleh kebanyakan  blogger terutamanya blogger blogger wanita. Mereka lebih gemar menceritakan perjalanan kehidupan harian atau kisah peribadi mereka kepada umum dan ternyata ianya berjaya menarik ramai pembaca seterusnya memberikan pendapatan lumayan. Disamping itu, penulisan artikel berguna atau berinformasi juga tidak boleh diabaikan kerana ia mempunyai pembaca yang tersendiri.

So, Kepada sesiapa yang teringin untuk ber-blog sebagai aktiviti sampingan. Silalah mulakan langkah pertama anda, namun, nasihat ikhlas daripada Pemikir adalah; Berblog lah dengan menulis apa yang anda minat dan jangan terlalu bermatlamatkan kewangan / pendapatan, kerana ia akan memberikan anda tekanan serta boleh mematahkan semangat setelah meliha pendapatan tidak seperti yang anda jangkakan, terutamanya dalam masa yang singkat. 


"Pendapatan itu adalah BONUS atau Sampingan yang pasti dapat. Cumanya, jumlah yang anda akan dapat ditentukan dengan tempoh dan kekerapan anda mengemaskini blog anda"


Good Luck
Oleh : Pemikir (www.suarapemikir.com)
Gambar : Red Mummy

14 comments:

  1. Joe Jambul Di DepanNovember 6, 2012 at 12:09 PM

    Kalau macam ini aku pun nak jadi bloger jugak lah. tapi aku ni buta it. macam mana nak mula. Pemikir boleh tolong tak? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Tuan Joe...

      Moga mendapat apa yang dihajati. Kalau nak bejar dengan saya boleh tapi saya ni baru bermula dalam dunia blog. Apatah lagi saya tidak boleh tumpukan sepenuhnya kerana ada urusan lain yang lebih penting. harap maklum

      Delete
    2. redmummy ini sebenarnya aku kaqgum dgn blog dia,,,kalu dia menutup aurat aku lg obses he he

      Delete
  2. yang penting pengisian dan jalan cerita serta persembahan BLOG yang membuat orang akan suka berkunjung ke BLOG tersebut...Tahniah kepada yang berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas nasihat tuan. Pemikir akan cuba memperbaiki persembahan blog ini dari semasa ke semasa.

      Delete
  3. Gila tipu ar. Mana boleh dapat banyak tu. Blah la pemikir

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah tuan. Pemikir sentiasa merujuk kepada sumber yang sah dan boleh dipercayai sebelum menulis mana mana artikel.

      Delete
  4. Saya memang yakin perkara ini betul. Kawan saya buat blog malah dah tunjuk dengan saya hasil dia dapat. Cuma saya je yg tak ada masa nak buat. Lagipun aku ni bukannya pandai bab2 menulis ni. Hahaha

    ReplyDelete
  5. Apa yang penting bagi setiap blog adalah KEASLIAN dan kandungannya.
    p/s : Pemikir bilalah kita boleh jadi macam Red Mummy, Ben Shaari dan blogger2 terkenal yang lain ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... bilangan post dan usia blog juga memainkan peranan. so kita teruskan usaha...

      Delete
  6. minah ni mmg power bab blog,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung mereka ini adalah orang yang awal....

      Delete

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks