Wednesday, September 24, 2014

MENAKJUBKAN : Pulau BUATAN Yang Menarik

Kali ini, Pemikir ingin berkongsi beberapa gambar Pulau Buatan Manusia yang menakjubkan. Mungkin kita tidak berpeluang melihat secara langsung (live), namun boleh melihat melaui gambar yang dipaparkan memberikan sedikit pengetahuan baharu kepada kita. 

Dibawah ini Pemikir paparkan beberapa gambar pulau pulau yang dimaksudkan. Mungin banyak lagi pulau pulau yang lain namun untuk pertemuan kali ini, Pemikir hanya memaparkan apa yang ada. Silakan

Spiral Island (Mexico)

Spiral Island (Mexico) 
Pulau ini adalah hasil himpunan sekitar suku juta botol plastik. Dibina oleh Richi Sowa pada tahun 1998. Menempatkat sebuah rumah dua tingkat, ketuhar solar, tandas lupus sendiri dan beberapa pantai. Malangnya setahun kemudian, pulau ini musnah dikahabarkan kerana ribut.

Mexcaltitan (Mexico)

Mexcaltitan (Mexico)
Pulau buatan ini terletak di sebelah pantai di Nayarit iaitu sebuah negeri di Mexico. Dipromosikan dan dijadikan oleh kerajaan Mexico sebagai kawasan tarikan pelancong ke negara mereka.


The World Islands (UAE)


The World Islands (UAE)
Terdiri daripada 300 pulau buatan manusia yang hasil daripada gabungan pulau-pulau ini membentuk peta dunia. Terletak 6 km daripada pantai Dubai, UAE. Luasnya kira-kira 55 km persegi. Dibangunkan oleh Nakheel Properties iaitu anak syarikat Dubai World Conglomerate.

Umi Hotaru (Jepun) 
Umi Hotaru (Jepun)
Umi Hotaru ialah pulau buatan yang menghubungkan lingkaran lebuhraya Tokyo Bay Aqua-Line. Lebuhraya ini menghubungkan Kawasaki, Kanagawa, Kisarazu dan Chiba. Lebuhraya yang menyeberangi teluk ini terdiri daripada terowong dasar laut dan jambatan.Terowong itu jaraknya kira-kira 9.6 km bermula di Kawasaki.


Khazar Islands (Azerbaijan)

Khazar Islands (Azerbaijan)
Juga dikenali sebagai Caspian Islands. Terdiri daripada 41 buah pulau buatan manusia yang terletak kira-kira 25 km ke selatan Baku, Azerbaijan. Keluasannya 3000 hektar merentangi Laut Kaspian. Menempatkan perumahan-perumahan yang cukup untuk 1 juta penduduk, 150 buah sekolah, 50 buah hospital dan pusat jagaan harian, pusat membeli-belah, universiti dan lain-lain lagi. Juga menempatkan Azerbaijan Tower yang dijangkakan akan menjadi menara tertinggi di dunia apabila siap kelak. 


(Sumber : www.oddee.com)

1 comment:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks