Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

Tips MENGESAN Dan MENGHINDARI Penipuan JUAL BELI Online

1. PENJUAL Tipu, Wang LESAP, Barang Tak SAMPAI dan sebagainya. Inilah yang sering berlaku dalam perniagaan / pelaburan online atau urusan jual beli atas tallian. Kali ini Pemikir ingin berkongsi sedikit tips agar anda tidak menjadi MANGSA golongan penipu Online yang semakin banyak berlaku. 
2. Perniagaan Online atau atas talian semakin popular dari hari ke hari. Sebagaimana dalam banyak perkara. Mereka yang ingin mengambil kesempatan (opurtunis) yang ada semestinya tidak melepaskan peluang untuk mereka 'menjana' pendapatan. Namun golongan ini sebenarnya terbahagi kepada dua. 
3. Pertama, golongan yang benar benar mahu berniaga dan mendapatkan pendapatan semestinya dengan memudahkan urusan jual beli orang pengguna yang semakin dihimpit kesibukan. Golongan kedua adalah golongan yang bertindak mengambil peluang untuk MENIPU pembeli atau pengguna. Mungkin anda pernah dengan, beli handphone dapat batu lesung, beli barang dan buat pembayaran tetapi barang tidak sampai. Inilah lazimnya…

KAEDAH Mandi Paling ANEH Di Dunia (9 Kaedah)

Banyak kaedah mandi yang diamalkan di seluruh dunia atas alasan untuk kesihatan atau sekadar suka suka. Namun, ada diantaranya seperti mandi lumpur dan mandi susu telah terbukti memberikan kesihatan yang baik kepada pelakunya. Peraoalannya, sudikah kita melakukan 'ritual' yang kelihatan aneh dan janggal ini. Selain itu, sesetangahnya memerlukan kos yang sangat tinggi seperti mandi 'wine'.

 Berikut merupakan 9 cara mandi paling aneh didunia.
Curry Bath Gambar menunjukkan seorang kanak-kanak lelaki menikmati kari air panas sambil mandi, mandi seperti ini dikatakan dapat menjaga kulit kita.


Petroleum Bath Dianggapkan bahawa ini adalah cara mandi yang paling extreme. Jangan biarkan ada percikan api ketika anda mandi atau anda akan terbakar!. Gambar lelaki dalam foto adalah lelaki Azerbaijan. Dikatakan dengan mandi seperti ini dapat efektif dalam mengelak daripada dijangkiti penyakit kulit dan arthritics.

Petua KEJAYAAN Perniagaan Syed MOKHTAR Al-Bukhary

Rasanya ramai yang mengenali tokoh usahawan Islam dan Melayu terkenal di Malaysia iaitu Syed Mokhtar Al-BUkhary. Memiliki wajah yang tenang dan berperwatakan menarik, beliau lebih dikenali sebagai seorang yang sangat merendah diri dan tidak gilakan populariti. 

Namun, baru baru ini sebuah majalah antarabangsa telah mempopularkan beliau yang menyebut bahawa beliau adalah antara dermawan terbesar asia dengan peruntukan UDS 500 juta untuk kerja amal. Ramai dikalangan Billionare yang jauh lebih kaya dari beliau terutamanya dari Malaysia, namun mereka tidak tersenarai. Ini menunjukkan beliau seorang yang layak dijdikan IDOLA..

Berikut adalah beberapa pesanan yang beliau tinggalkan kepada usahawan usahawan muda dalam satu majlis. Saya tidak berhasrat untuk mengubah tulisan dibawah kerana saya tidak berada pada majlis tersebut. Bimbang menyimpang dari makna sebenar..
Fokus Sebelum Pelbagaikan Perniagaan Beliau nasihatkan agar para usahawan fokus kepada satu perniagaan terlebih dahulu sehingga st…

HAKIKAT Anak Orang KAYA Berbanding Orang MISKIN

HAKIKAT Anak Orang KAYA Berbanding Orang MISKIN
Janganlah terlalu lancang untuk mengatakan awak lebih hebat pencapaiannya dari saya. sedarlah itu sesuatu yang sangat angkuh dan riak. Atas dasar apa awak berkata sedemikian. Tidak sama saudara, awak datang ke universiti bersama kad kredit, kat atm wang penuh poket dengan wang ringgit serta kenderaan dan peralatan pembelajaran berbanding saya yang datang kesini dan ditahan pendaftaran kerana tidak mampu membayar duit yuran pengajian. 
Pendakian awak bermula dari anak tangga ke 80 sedangkan saya bermula dari atas tanah dan kita bersaing menuju ke anak tangga ke 100. Tatkala anda sampai ke tangga ke 100 saya telah sampai ditangga ke 70, dari mata kasar tentunya engkau adalah pemenang sedangkan aku telah melangkah 70 anak tangga dan engkau melangkah hanya 20 anak tangga dalam masa yang sama.
Kalau engkau masih menganggap engkau adalah juara, aku sedikit pun tidak berkecil hati. Kerana aku tahu di mana aku dan engkau bermula dan berakhir buat m…

MENAKJUBKAN : Pulau BUATAN Yang Menarik

Kali ini, Pemikir ingin berkongsi beberapa gambar Pulau Buatan Manusia yang menakjubkan. Mungkin kita tidak berpeluang melihat secara langsung (live), namun boleh melihat melaui gambar yang dipaparkan memberikan sedikit pengetahuan baharu kepada kita. 

Dibawah ini Pemikir paparkan beberapa gambar pulau pulau yang dimaksudkan. Mungin banyak lagi pulau pulau yang lain namun untuk pertemuan kali ini, Pemikir hanya memaparkan apa yang ada. Silakan
Spiral Island (Mexico)
Spiral Island (Mexico) 

'WATAK' Anda DI LAMAN Sosial : Antara Berlakon BAIK Atau Kelihatan BODOH

Kali ini Pemikir ingin berkongsi artikel pendek berkaitan siapa diri kita ketika berada di alam maya atau lebih spesifiknya 'Laman Sosial'. Bukan sahaja Pemikir tetapi anda juga pasti perasan akan pelbagai ragam manusia di laman sosial. Semuanya bersandarkan karakter dan latar belakar keluarga dan pengalaman hidup masing masing. Pun begitu, ada yang pandai untuk melindungi diri dari memeparkan atau 'menayangkan' watak sebenar. Dek kerana itulah ramai yang tertipu dengan sahabat atau CINTA laman sosial sebagaimana yang kita sering dengar di dada akhbar dan media elektronik pada hari ini.
Pelbagai watak laman sosial bolehlah kita kategorikan seperti berikut; 
1. 'MENJADI' Seorang Wartawan
Paling ketara sekali adalah, ramai yang bagaikan cuba menjadi wartawan. Sentiasa ingin menjadi sensasi dalam menyampaikan berita baharu untuk mendapatkan LIKE paling banyak. Namun, dalam kebanyakan langkah yang dibuat wartawan 'palsu' ini, banyak berita yang tidak sahih dis…

Lima LANGKAH MUDAH Buat DUIT Dengan BLOG

Bagaimana Nak Dapat Duit Dengan BLOG...? Pastinya ini soalan yang paling banyak bermain diminda para blogger. Ya lah kan... Daripada sibuk berblog sahaja, alangkah baik sambil sambil berblog kita menjana pendapatan. Walaupun ber-blog dianggap satu minat untuk berkongsi, namun dengan PENDAPATAN RM, pasti minat itu akan lebih bermakna.
Ramai yang menganggap untuk menjana pendapatan online memerlukan modal. Tetapi tahukah anda ianya boleh dilakukan secara PERCUMA. Antaranya ialah dengan menulis blog. Di sini saya akan memberikan sedikit tips kepada yang berminat berbuat demikian. Untuk pengetahuan anda juga, Telah RAMAI yang telah buat duit dengan blog hanya dengan memaparkan gambar-gambar dan video-video sahaja tanpa ada banyak tulisan atau cerpen. hanya perlukan sedikit kreativiti anda. Ok bagi yang nak follow step by step boleh mulakan sekarang.
Ok, untuk yang free boleh guna kan seperti:  1. http://wordpress.com/ 2. http://blogger.com/ 3. http://blog.com/ 4. http://www.thoughts.com/
Ikuti L…

Syiling EMAS Jadi Cat KERETA Mewah (7 Gambar)

Khabarnya seorang JUTAWAN MUDA yang baru berusia 29 tahun, dari DUBAI ini menyalut @ 'mengecat'  kereta RANGE ROVER Nya menggunakan SYILING EMAS DIRHAM ... Bila dah terlalu kaya. Pasti ada yang kata... MEMBAZIR... Kalau wang mereka dah terlalu BANYAK rasanya ini tidak termasuk dalam tafsiran membazir.
Lagi gambar di bawah

RANKING Terkini Universiti MALAYSIA Menurut QS

QS University Rankings: Asia 2014 Filter by CountryBangladeshBruneiChinaHong KongIndiaIndonesiaJapanMacao S.A.R., ChinaMalaysiaPakistanPhilippinesSingaporeSouth KoreaSri LankaTaiwanThailandVietnam
Malaysia



Filter by Country Bangladesh Brunei China Hong Kong India Indonesia Japan Macao S.A.R., China Malaysia Pakistan Philippines Singapore South Korea Sri Lanka Taiwan Thailand Vietnam