Monday, September 29, 2014

Tips MENGESAN Dan MENGHINDARI Penipuan JUAL BELI Online

1. PENJUAL Tipu, Wang LESAP, Barang Tak SAMPAI dan sebagainya. Inilah yang sering berlaku dalam perniagaan / pelaburan online atau urusan jual beli atas tallian. Kali ini Pemikir ingin berkongsi sedikit tips agar anda tidak menjadi MANGSA golongan penipu Online yang semakin banyak berlaku. 

2. Perniagaan Online atau atas talian semakin popular dari hari ke hari. Sebagaimana dalam banyak perkara. Mereka yang ingin mengambil kesempatan (opurtunis) yang ada semestinya tidak melepaskan peluang untuk mereka 'menjana' pendapatan. Namun golongan ini sebenarnya terbahagi kepada dua. 

3. Pertama, golongan yang benar benar mahu berniaga dan mendapatkan pendapatan semestinya dengan memudahkan urusan jual beli orang pengguna yang semakin dihimpit kesibukan. Golongan kedua adalah golongan yang bertindak mengambil peluang untuk MENIPU pembeli atau pengguna. Mungkin anda pernah dengan, beli handphone dapat batu lesung, beli barang dan buat pembayaran tetapi barang tidak sampai. Inilah lazimnya dalam dunia perniagaan. Ada pihak yang pada mereka, "Kalau tak menipu, maka tak berniagalah mereka" atau bahasa lain, menipu adalah perniagaan utama mereka. Jadi, berhati hatilah dalam urusan jual beli dalam talian terutamanya kepada syarikat BAHARU atau Orang Perseorangan.

4. Antara beberapa TIPS yang boleh diambil untuk mengelakkan atau mengurangkan risiko DITIPU adalah;

i. Tips yang pertama adalah, seboleh bolehnya berurusanlah dengan syarikat atau individu yang telah lama bertapak dilaman maya dengan apa jua perniagaan yang ada. Dalam perkataan lain, carilah syarikat atau individu yang telah dikenali ramai dan ada reputasi baik. Ini boleh mengecilkan risiko anda untuk ditipu.

KAEDAH Mandi Paling ANEH Di Dunia (9 Kaedah)

Banyak kaedah mandi yang diamalkan di seluruh dunia atas alasan untuk kesihatan atau sekadar suka suka. Namun, ada diantaranya seperti mandi lumpur dan mandi susu telah terbukti memberikan kesihatan yang baik kepada pelakunya. Peraoalannya, sudikah kita melakukan 'ritual' yang kelihatan aneh dan janggal ini. Selain itu, sesetangahnya memerlukan kos yang sangat tinggi seperti mandi 'wine'.

 Berikut merupakan 9 cara mandi paling aneh didunia.

Curry Bath
Gambar menunjukkan seorang kanak-kanak lelaki menikmati kari air panas sambil mandi, mandi seperti ini dikatakan dapat menjaga kulit kita.



Petroleum Bath
Dianggapkan bahawa ini adalah cara mandi yang paling extreme. Jangan biarkan ada percikan api ketika anda mandi atau anda akan terbakar!. Gambar lelaki dalam foto adalah lelaki Azerbaijan. Dikatakan dengan mandi seperti ini dapat efektif dalam mengelak daripada dijangkiti penyakit kulit dan arthritics.

Sunday, September 28, 2014

Petua KEJAYAAN Perniagaan Syed MOKHTAR Al-Bukhary

Rasanya ramai yang mengenali tokoh usahawan Islam dan Melayu terkenal di Malaysia iaitu Syed Mokhtar Al-BUkhary. Memiliki wajah yang tenang dan berperwatakan menarik, beliau lebih dikenali sebagai seorang yang sangat merendah diri dan tidak gilakan populariti. 

Namun, baru baru ini sebuah majalah antarabangsa telah mempopularkan beliau yang menyebut bahawa beliau adalah antara dermawan terbesar asia dengan peruntukan UDS 500 juta untuk kerja amal. Ramai dikalangan Billionare yang jauh lebih kaya dari beliau terutamanya dari Malaysia, namun mereka tidak tersenarai. Ini menunjukkan beliau seorang yang layak dijdikan IDOLA..

Berikut adalah beberapa pesanan yang beliau tinggalkan kepada usahawan usahawan muda dalam satu majlis. Saya tidak berhasrat untuk mengubah tulisan dibawah kerana saya tidak berada pada majlis tersebut. Bimbang menyimpang dari makna sebenar..

Fokus Sebelum Pelbagaikan Perniagaan
Beliau nasihatkan agar para usahawan fokus kepada satu perniagaan terlebih dahulu sehingga stabil dan menguntungkan sebelum mempelbagaikan perniagaan. Beliau mempelbagaikan perniagaan setelah perniagaan pertama beliau telah stabil dan menguntungkan.

Perniagaan pertama perlu kukuh sebelum anda mempelbagaikan perniagaan supaya jika perniagaan yang baru kita ceburi tidak maju, maka kita boleh kembali kepada perniagaan pertama yang kita usahakan.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
“Saya sendiri kalau apa-apa terjadi terhadap perniagaan saya sekarang, saya akan balik buat perniagaan yang mula-mula saya usahakan dulu. Perniagaan pertama saya masih beroperasi, lori dan kedai masih ada lagi di Kedah” tambah beliau dengan nada cukup rendah diri.

Kejayaan Perlukan Masa

Thursday, September 25, 2014

HAKIKAT Anak Orang KAYA Berbanding Orang MISKIN

HAKIKAT Anak Orang KAYA Berbanding Orang MISKIN

Janganlah terlalu lancang untuk mengatakan awak lebih hebat pencapaiannya dari saya. sedarlah itu sesuatu yang sangat angkuh dan riak. Atas dasar apa awak berkata sedemikian. Tidak sama saudara, awak datang ke universiti bersama kad kredit, kat atm wang penuh poket dengan wang ringgit serta kenderaan dan peralatan pembelajaran berbanding saya yang datang kesini dan ditahan pendaftaran kerana tidak mampu membayar duit yuran pengajian. 

Pendakian awak bermula dari anak tangga ke 80 sedangkan saya bermula dari atas tanah dan kita bersaing menuju ke anak tangga ke 100. Tatkala anda sampai ke tangga ke 100 saya telah sampai ditangga ke 70, dari mata kasar tentunya engkau adalah pemenang sedangkan aku telah melangkah 70 anak tangga dan engkau melangkah hanya 20 anak tangga dalam masa yang sama.

Kalau engkau masih menganggap engkau adalah juara, aku sedikit pun tidak berkecil hati. Kerana aku tahu di mana aku dan engkau bermula dan berakhir buat masa ini.

Wednesday, September 24, 2014

MENAKJUBKAN : Pulau BUATAN Yang Menarik

Kali ini, Pemikir ingin berkongsi beberapa gambar Pulau Buatan Manusia yang menakjubkan. Mungkin kita tidak berpeluang melihat secara langsung (live), namun boleh melihat melaui gambar yang dipaparkan memberikan sedikit pengetahuan baharu kepada kita. 

Dibawah ini Pemikir paparkan beberapa gambar pulau pulau yang dimaksudkan. Mungin banyak lagi pulau pulau yang lain namun untuk pertemuan kali ini, Pemikir hanya memaparkan apa yang ada. Silakan

Spiral Island (Mexico)

Spiral Island (Mexico) 

Monday, September 22, 2014

'WATAK' Anda DI LAMAN Sosial : Antara Berlakon BAIK Atau Kelihatan BODOH

Kali ini Pemikir ingin berkongsi artikel pendek berkaitan siapa diri kita ketika berada di alam maya atau lebih spesifiknya 'Laman Sosial'. Bukan sahaja Pemikir tetapi anda juga pasti perasan akan pelbagai ragam manusia di laman sosial. Semuanya bersandarkan karakter dan latar belakar keluarga dan pengalaman hidup masing masing. Pun begitu, ada yang pandai untuk melindungi diri dari memeparkan atau 'menayangkan' watak sebenar. Dek kerana itulah ramai yang tertipu dengan sahabat atau CINTA laman sosial sebagaimana yang kita sering dengar di dada akhbar dan media elektronik pada hari ini.

Pelbagai watak laman sosial bolehlah kita kategorikan seperti berikut; 

1. 'MENJADI' Seorang Wartawan

Paling ketara sekali adalah, ramai yang bagaikan cuba menjadi wartawan. Sentiasa ingin menjadi sensasi dalam menyampaikan berita baharu untuk mendapatkan LIKE paling banyak. Namun, dalam kebanyakan langkah yang dibuat wartawan 'palsu' ini, banyak berita yang tidak sahih disebarkan dengan meluas kerana matlamat utama adalah sekadar ingin menjadi yang PERTAMA menyampai berita dan tentunya akan menjadi GLAMOUR dan sensasi. Hati hati dalam hal ini, kerana ia boleh menimbulkan fitnah dan mendatangkan hal buruk kepada diri anda sendiri. Selidik dahulu berita yang ingin di kongsi.

2. Menjadi Ustaz dan Ustazah
Bahagian ini menarik untuk dibicarakan. Ramai yang menonjolkan watak baik dalam laman sosial bagaikan seorang ustaz atau ustazah dengan kandungan tulisan yang sangat KEROHANIAN. Namun, semuanya adalah copy paste. Kepada mereka yang berniat untuk benar benar menyampaikan kebaikan ... Alhamdulillah.. Pemikir juga sokong walaupun sekadar copy paste. Mungkin dengan cara tersebut kita akan mendapat juga ilmu dengan apa yang kita kongsikan. Janganlah pula berkongsi nasihat keagamaan dengan mengambil dari sumber yang kurang sahih, daripada niat nak buat pahala, tak pasal pasal kita boleh dapat dosa.

Namun, ada yang jelas cuba menonjolkan diri sama ada untuk kepentingan diri atau dengan niat lain seperti menawan hati si kekasih, menonjolkan diri agar kelihatan baik untuk kenaikan pangkat atau hendak mendapat kuasa. Wallahhualam... Semoga kita terhindar dari perkara yang membawa kepada riak ini.

Thursday, September 18, 2014

Lima LANGKAH MUDAH Buat DUIT Dengan BLOG

Bagaimana Nak Dapat Duit Dengan BLOG...? Pastinya ini soalan yang paling banyak bermain diminda para blogger. Ya lah kan... Daripada sibuk berblog sahaja, alangkah baik sambil sambil berblog kita menjana pendapatan. Walaupun ber-blog dianggap satu minat untuk berkongsi, namun dengan PENDAPATAN RM, pasti minat itu akan lebih bermakna.

Ramai yang menganggap untuk menjana pendapatan online memerlukan modal. Tetapi tahukah anda ianya boleh dilakukan secara PERCUMA. Antaranya ialah dengan menulis blog. Di sini saya akan memberikan sedikit tips kepada yang berminat berbuat demikian. Untuk pengetahuan anda juga, Telah RAMAI yang telah buat duit dengan blog hanya dengan memaparkan gambar-gambar dan video-video sahaja tanpa ada banyak tulisan atau cerpen. hanya perlukan sedikit kreativiti anda. Ok bagi yang nak follow step by step boleh mulakan sekarang.

Ok, untuk yang free boleh guna kan seperti: 

Ikuti LANGKAH LANGKAH ini Untuk buat duit dengan blog

Langkah Pertama
Daftar blog di mana-mana tapak blog percuma seperti yang disenarai diatas, dan pilih themes yang disediakan, lihat hasilnya. Selesai langkah pertama. Mudah kan? Kalau malas nak teruskan hari ini boleh tinggalkan dahulu dan buat kerja anda. Sambung esok.. 

Syiling EMAS Jadi Cat KERETA Mewah (7 Gambar)

 

 Khabarnya seorang JUTAWAN MUDA yang baru berusia 29 tahun, dari DUBAI ini menyalut @ 'mengecat'  kereta RANGE ROVER Nya menggunakan SYILING EMAS DIRHAM ... Bila dah terlalu kaya. Pasti ada yang kata... MEMBAZIR... Kalau wang mereka dah terlalu BANYAK rasanya ini tidak termasuk dalam tafsiran membazir.

Lagi gambar di bawah

Wednesday, September 17, 2014

RANKING Terkini Universiti MALAYSIA Menurut QS

QS University Rankings: Asia 2014

Malaysia




Filter by Country
Bangladesh
Brunei
China
Hong Kong
India
Indonesia
Japan
Macao S.A.R., China
Malaysia
Pakistan
Philippines
Singapore
South Korea
Sri Lanka
Taiwan
Thailand
Vietnam
RANKUNIVERSITY  LOCATIONCOMPARE & MEETQS STARS?

Overall Score
Overall Score
Academic Reputation
Employer Reputation
Faculty Student
Citations per Paper
International Faculty
International Students
Papers per Faculty
Inbound Exchange
Outbound Exchange

Malaysia

Malaysia
0
Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia

Malaysia
When filtering for rankings based specific key performance indicators, only institutions that area ranked in the top 150 in their overall scores will be shown. The key performance indicators are: Academic Reputation, Employer Reputation, Faculty Student, Citations per Paper, International Faculty, International Students, Papers per Faculty, Inbound Exchange and Outbound Exchange.
Sumber : http://www.topuniversities.com/university-rankings/asian-university-rankings/2014#sorting=rank+region=+country=113+faculty=+stars=false+search=