Skip to main content

Selamat DATANG Ya RAMADHAN Al-Mubarak


1. Ramadhan Al Mubarak. Terima Kasih kerana sudi menjenguk aku sekali lagi. Alhamdulillah... Aku memanjatkan banyak banyak kesyukuran kepada Allah kerana diberi kesempatan untuk bertemu ramadhan Al-Mubarak lagi pada tahun ini iaitu tahun 2013.

2. Semua telah tahu betapa ramadhan membawa pelbagai rahmat yang dijanjikan Allah kepada sekalian umat manusia di muka bumi ini. Pada bulan ini Syaitan dirantai, pintu neraka ditutup dan semua pintu syurga dibuka seluas luasnya sebagai rahmat terbesar Allah kepada umat manusia. Pahala amalan digandakan dan doa dimakbulkan. Malah pelbagai lagi...

3. Saya bukanlah seorang yang mempunyai ilmu agama yang tinggi untuk mengulas panjang. Namun Pemikir ingin berkongsi sedikit kenapa ramadhan ini sangat penting pada diri pemikir.

4. Sebagaimana insan lain yang juga mencari hidayah dan redha Allah, pemikir tidak malu untuk mengatakan bahawa amalan pemikir setiap tahun bagaikan terhakis sehinggalah Ramadhan memberikan peringatan dan ternyata ramadahan adalah 'ubat' paling mujarab untuk kembalikan semua itu pada keadaan yang lebih baik. Alhamdulillah...

5. Ya Allah, Engkau telah temukan ramadhan kali ini dengan suasana yang PALING berbeza dan tidak pernah aku alami sepanjang hayatku. Kenapa? InsyaAllah saya kan maklumkan pada entri kemudian nanti.

6. Bersempena dengan ini juga, Pemikir ingin menyusun jari memohon kemaafan bersempena ketibaan ramadhan. Seandainya ada salah dan silap, selama ini mohon dimaafkan. Semoga dengan itu ramadhan kali ini akan merubah diri pemikir pada tahap yang tidak pernah aku CAPAI selama ini dan berjaya melaksanakan ibadah dengan penuh JAYANYA.

7. Selamat BERPUASA dan Beribadat Kepada Semua. Aminnnn Ya Allah...

Comments

Post a Comment

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks

Popular posts from this blog

Jom BELAJAR Bahasa Melayu SARAWAK

Bahasa Melayu Sarawak...
Sebagai rakyat Malaysia yang majmuk, belajar bahasa dari kaum dan masyarakat yang berbeza adalah menjadi satu 'kemestian' yang boleh membawa kepada ikatan yang lebih erat sesama kita.
Kali ini kita akan melihat sedikit sebanyak bahasa yang menjadi bahasa RASMI rakyat Sarawak yang terdiri dari pelbagai kaum yang berbeza.
Kepada mereka mereka (terutamanya guru guru) yang akan posting ke Sarawak bolehlah belajar sedikit sebanyak sebagai persediaan bagi memudahkan komunikasi bila tiba di sana nanti. Tidak kita Iban, bidayuh, Orang ulu, dayak, Melanau Cina, bidayuh dll... Bahasa Melayu Sarawak menjadi bahasa rasmi bagai semua kaum kaum ini...
1. Tedah - Kesian 2. Kepak - Letih 3. Kayokayo - Kehulu kehilir 4. Plente - Bergurau 5. Pozer - Peniru/ Ciplak 6. Gai / Ucak - Poyo 7. Ilek 1 - Rehat 8. Ilek 2 - Sabar 9. Dolok - Dulu 10. Agik - Lagi 11. Nok ya - Yang itu 12. Madah/ Padah - Bagitahu

Rahsia TERSEMBUNYI Waktu Solat Yang 5 (Fakta Menarik)

1. Ada pun pada mereka yang berfikir. Maka tidak Allah jadikan sesuatu itu hanya sia sia dan pasti ada sesuatu yang ingin Allah sampaikan kepada hambanya yang berfikir dan yakin kepada Allah.
2. Makan hal ini tidak lah di sia siakan oleh orang tua tua dahulu apabila menyatakan waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran dan istilah 'PANTANG' telah diguanakan untuk tidak  berada di luar rumah malah menutup pintu dan jendela pada waktu sebagini.
3. Mungkin beranggapan mereka lebih moden dan lebih saintifik dari orang dahulu. Masyarakat pada hari ini telah mengabaikannya malah sesetengah memperlekehkan 'amaran' dan teguran ini. 
4. Mari kita pandang hal ini sedikit lari dengan sudut sains semata mata.

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 
2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 
3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah …