Skip to main content

Ramai BLOGGER Baharu Tidak Sabar Dan GELOJOH

1. Pemikir mengambil peluang ini untuk berkongsi pandangan dan memberikan sedikit nasihat kepada mereka yang masih baharu dalam blogging. Pandangan dan nasihat ini lebih mengkhususkan kepada mereka yang blogging dengan bermelamat untuk menjana pendapatan darinya (blogging).

2. Beberapa rakan blogger menghantar email kepada Pemikir menyatakan beberapa luahan perasaan, antaranya ialah; (i) Betulkah blog boleh buat duit.? (ii) Saya dah 6 bulan blogging dan dah puas promosi, pendapatan nuffnang saya baru RM 3.60. (iii) Saya rasa mereka yang kata blog boleh buat duit hanya tipu belaka, mereka dapat duit dari menganjurkan kursus pasal blog, dan pelbagai lagi rungutan lain.

3. Biarlah Pemikir memberikan sedikit pandangan ikhlas akan hal ini... Sebelum itu, ambillah peluang untuk membaca entri ini dengan teliti. Dalam entri ini, Pemikir ada menyatakan pendapatan blogger yang terkenal di Malaysia serta memberikan nasihat agar jangan terlalu bermatlamatkan DUIT dalam berblog.

4. Baiklah, kita mulakan dengan persoalan ini; 
Apakah salah bermatlamatkan DUIT dalam berblog atau blogging?

5. Jawapannya tidak sama sekali. Namun, terlebih dahulu para blogger baharu harus mamahami bahawa blogging ini memerlukan minat dan matlamat yang boleh mendorong kita untuk terus berblog. Contohnya, Pemikir berblog kerana minat, niat ingin berkongsi ilmu dan pengetahuan dengan pembaca serta blog boleh memberikan saluran baharu kepada pemikir untuk melepaskan tekanan penat bekerja.

6. Pemikir juga bermatlamatkan DUIT seperti blogger blogger baharu sekalian tetapi ia hendaklah disertai dengan matlamat dan sasaran yang SMART. (S= Specific, M= Measurable, A=Achievable, R=Rational, T=Time-bound). Ada pun teori ini adalah sesuatu yang boleh memberikan kita panduan dalam menetapkan sasaran yang betul dan akan mengurangkan tekanan atas kesilapan menetapkan sasaran yang terlalu tinggi dan sukar.

7. Oleh itu, janganlah terlalu GELOJOH dalam mengejar impian dan sasaran. Biarlah ia dirancang dengan baik dan sempurna. Ambillah pengalaman para blogger ternama sebagai panduan dan dorongan. 

8. Teruskan blogging dengan SMART dan DUIT akan menyusul kemudian. Istiqamah dalam melakukan sesuatu adalah yang terbaik.

9. Harap maklum

Oleh : Pemikir (www.suarapemikir.com)

Comments

Post a Comment

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks

Popular posts from this blog

Jom BELAJAR Bahasa Melayu SARAWAK

Bahasa Melayu Sarawak...
Sebagai rakyat Malaysia yang majmuk, belajar bahasa dari kaum dan masyarakat yang berbeza adalah menjadi satu 'kemestian' yang boleh membawa kepada ikatan yang lebih erat sesama kita.
Kali ini kita akan melihat sedikit sebanyak bahasa yang menjadi bahasa RASMI rakyat Sarawak yang terdiri dari pelbagai kaum yang berbeza.
Kepada mereka mereka (terutamanya guru guru) yang akan posting ke Sarawak bolehlah belajar sedikit sebanyak sebagai persediaan bagi memudahkan komunikasi bila tiba di sana nanti. Tidak kita Iban, bidayuh, Orang ulu, dayak, Melanau Cina, bidayuh dll... Bahasa Melayu Sarawak menjadi bahasa rasmi bagai semua kaum kaum ini...
1. Tedah - Kesian 2. Kepak - Letih 3. Kayokayo - Kehulu kehilir 4. Plente - Bergurau 5. Pozer - Peniru/ Ciplak 6. Gai / Ucak - Poyo 7. Ilek 1 - Rehat 8. Ilek 2 - Sabar 9. Dolok - Dulu 10. Agik - Lagi 11. Nok ya - Yang itu 12. Madah/ Padah - Bagitahu

Rahsia TERSEMBUNYI Waktu Solat Yang 5 (Fakta Menarik)

1. Ada pun pada mereka yang berfikir. Maka tidak Allah jadikan sesuatu itu hanya sia sia dan pasti ada sesuatu yang ingin Allah sampaikan kepada hambanya yang berfikir dan yakin kepada Allah.
2. Makan hal ini tidak lah di sia siakan oleh orang tua tua dahulu apabila menyatakan waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran dan istilah 'PANTANG' telah diguanakan untuk tidak  berada di luar rumah malah menutup pintu dan jendela pada waktu sebagini.
3. Mungkin beranggapan mereka lebih moden dan lebih saintifik dari orang dahulu. Masyarakat pada hari ini telah mengabaikannya malah sesetengah memperlekehkan 'amaran' dan teguran ini. 
4. Mari kita pandang hal ini sedikit lari dengan sudut sains semata mata.

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 
2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 
3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah …