Skip to main content

JEREBU : Indonesia TIDAK Belajar Dari PENGALAMAN

JEREBU : Indonesia TIDAK Belajar Dari PENGALAMAN


1. Jerebu teruk di Malaysia dan Singapura dan juga tentunya di negara 'Pengeluar' Jerebu Indonesia berlaku sejak 2007. Hal ini akan berlaku setiap tahun hingga meninggalkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan penduduk di ketiga tiga negara berjiran itu selain mengganggu aktiviti harian termasuk perniagaan dan perlancongan.

2. Namun, dalam pengalaman yang panjang itu, apa yang jelas kelihatan disebalik pemandangan berjerebu yang kabur hanyalah ; 'Indonesia TIDAK Pernah Belajar Dari Pengalaman".

3. Jerebu yang berulang setiap tahun malah apa yang amat disesali adalah, ia semakin memburuk dari tahun ke tahun terutamanya tahun 2013 ini. Hal ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan Indonesia tidak pernah belajar dari sejarah dan pengalaman lalu.

4. Sesuatu yang menyedihkan apabila reaksi dari beberapa pemimpin tempatan Indonesia yang menafikan bahawa jerebu ini adalah hasil kebakaran di negara Mereka lantas menyalahkan pihak lain pula. Lebih pelik bila penafian itu disertai dengan pengakuan bahawa terdapat ratusan TITIK PANAS (kawasan kebakaran) di Indonesia tetapi tidak mengaku bahawa itu adalah puncanya. Pelik bukan...

5. Apa pun, Pemikir mengharapkan agar pihak berkuasa Indonesia lebih tegas dan bertindak bijak dalam menangani hal sebegini. Perasaan hormat terhadap negara jiran yang 'Diganggu' setiap tahun perlu diletakkan dalam pertimbangan SERIUS. Selain itu, Malaysia dan Singapura turut harus bekerjasama terhadap aktiviti syarikat mereka yang beroperasi di Indonesia (perladangan) yang turut menyumbang kepada keadaan jerebu ini.

6. Semoga tiada lagi jerebu di masa akan datang. Sebagaimana ladang ladang di Malaysia yang telah mengamalkan 0 burning untuk memusnahkan tanaman yang hendak ditanam semula, hal ini perlu juga dilakukan di Indonesia memandangkan hasil dari Sawit adalah lumayan dan cukup untuk tujuan itu.

7. Penuh berharap, Pemikir.

Untuk itu, kepada anda semua. Ambillah langkah yang perlu untuk kesihatan diri semasa jerebu ini.


Comments

  1. haha. enak tak jerebu?
    nak lagi ke?
    hahaha. mampos kau malon.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks

Popular posts from this blog

Jom BELAJAR Bahasa Melayu SARAWAK

Bahasa Melayu Sarawak...
Sebagai rakyat Malaysia yang majmuk, belajar bahasa dari kaum dan masyarakat yang berbeza adalah menjadi satu 'kemestian' yang boleh membawa kepada ikatan yang lebih erat sesama kita.
Kali ini kita akan melihat sedikit sebanyak bahasa yang menjadi bahasa RASMI rakyat Sarawak yang terdiri dari pelbagai kaum yang berbeza.
Kepada mereka mereka (terutamanya guru guru) yang akan posting ke Sarawak bolehlah belajar sedikit sebanyak sebagai persediaan bagi memudahkan komunikasi bila tiba di sana nanti. Tidak kita Iban, bidayuh, Orang ulu, dayak, Melanau Cina, bidayuh dll... Bahasa Melayu Sarawak menjadi bahasa rasmi bagai semua kaum kaum ini...
1. Tedah - Kesian 2. Kepak - Letih 3. Kayokayo - Kehulu kehilir 4. Plente - Bergurau 5. Pozer - Peniru/ Ciplak 6. Gai / Ucak - Poyo 7. Ilek 1 - Rehat 8. Ilek 2 - Sabar 9. Dolok - Dulu 10. Agik - Lagi 11. Nok ya - Yang itu 12. Madah/ Padah - Bagitahu

Rahsia TERSEMBUNYI Waktu Solat Yang 5 (Fakta Menarik)

1. Ada pun pada mereka yang berfikir. Maka tidak Allah jadikan sesuatu itu hanya sia sia dan pasti ada sesuatu yang ingin Allah sampaikan kepada hambanya yang berfikir dan yakin kepada Allah.
2. Makan hal ini tidak lah di sia siakan oleh orang tua tua dahulu apabila menyatakan waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran dan istilah 'PANTANG' telah diguanakan untuk tidak  berada di luar rumah malah menutup pintu dan jendela pada waktu sebagini.
3. Mungkin beranggapan mereka lebih moden dan lebih saintifik dari orang dahulu. Masyarakat pada hari ini telah mengabaikannya malah sesetengah memperlekehkan 'amaran' dan teguran ini. 
4. Mari kita pandang hal ini sedikit lari dengan sudut sains semata mata.

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 
2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 
3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah …