Skip to main content

GOLONGAN Majoriti MESIR Pula Berhasrat Turun Ke JALAN RAYA

GOLONGAN Majoriti MESIR Pula Berhasrat Turun Ke JALAN RAYA
Kalau macam ni bila nak berakhir...?

Mesir Bergolak Lagi, Relovusi Kedua Bakal Berlaku
by AIDC on Jun 29th, 2013 · No Comments


AIDCNews – 29/06/13 – Sungguhpun revolusi Mesir berjaya menggulingkan Presiden Hosni Mubarak pada 2011 dan menaikkan presiden baru, Mohamed Morsi, namun ia tidak menjamin kestabilan politik dan ekonomi kekal harmoni di negara itu.

businessweek.com hari ini melaporkan rakyat Mesir tidak sabar-sabar akan turun ke jalan raya, untuk menggulingkan pula Presiden Mohamed Morsi bermula Ahad ini.

Kerajaan Mesir pula dilaporkan telah bersedia sedia dengan langkah keselamatan untuk bertempur dengan ancaman penunjuk perasaan secara besar-besaran itu.

Setiap isi rumah kini telah dilanda kekurangan bahan api dan kenaikan harga barang-barang asas kerana demonstrasi yang berlarutan sejak beberapa hari lepas.

“Kami bimbang lebih ramai rakyat Mesir akan turun, ia akan berlaku pertumpahan darah..ia boleh menjadi revolusi kedua,” kata Magdy Ezz, pemilik kedai pakaian lelaki yang risau dengan perkembangan terkini berlaku di Kaherah dan merebak ke bandar-bandar lain itu.

Musuh politik Morsi dilaporkan businessweek.com, menjangkakan bermula Ahad ini, mereka akan mengerah lebih ramai rakyat turun turun ke jalan raya besar-besaran.

Mereka mendakwa sudah bosan dengan pemerintahan yang ‘bertopeng’ Islam pimpinan Morsi yang didakwanya telah meninggalkan ekonomi dan keselamatan negara.

Mereka turut mendakwa telah mengumpul 15 juta tandatangan rakyat yang mendesak Morsi supaya meletak jawatan sebagai Presiden Mesir.

Kumpulan Ikhwan Muslimin pula tampil untuk mempertahankan Morsi.

Mereka mendakwa mandat Morsi sebagai ‘presiden pertama negara’ yang dipilih secara bebas perlu dipertahankan dan jika perlu mereka akan mempertahankannya dengan “jiwa dan darah” untuk “menghancurkan” kumpulan penentang itu.

Ikhwan Muslimin turut mendakwa lima daripada anggotanya telah terbunuh dalam pertempuran dengan penunjuk perasaan di Delta Nil beberapa hari yang lalu.

Pada Jumaat lalu, dua orang terbunuh dalam pertempuran di bandar Alexandria dan sekurang-kurangnya lima buah pejabat Ikhwan Muslimin telah dibakar oleh penunjuk perasaan.

Pertempuran yang bermula pada Jumaat lalu, dan bakal disusuli Ahad ini bukan pengakhiran, tetapi ia merupakan permulaan kepada satu pertempuran yang lebih besar lagi.

Sumber : AIDC

P/S : Inilah antara sebab Pemikir bermati matian tidak setuju jalanan dijadikan medan menukar kerajaan.... Siapa yang sengsara? pemimpin tetap senang lenang sama ada menang atau kalah sebaliknya rakyat akan sama sama sengsara samaada mereka yang menang atau kalah.

Comments

Post a Comment

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks

Popular posts from this blog

Jom BELAJAR Bahasa Melayu SARAWAK

Bahasa Melayu Sarawak...
Sebagai rakyat Malaysia yang majmuk, belajar bahasa dari kaum dan masyarakat yang berbeza adalah menjadi satu 'kemestian' yang boleh membawa kepada ikatan yang lebih erat sesama kita.
Kali ini kita akan melihat sedikit sebanyak bahasa yang menjadi bahasa RASMI rakyat Sarawak yang terdiri dari pelbagai kaum yang berbeza.
Kepada mereka mereka (terutamanya guru guru) yang akan posting ke Sarawak bolehlah belajar sedikit sebanyak sebagai persediaan bagi memudahkan komunikasi bila tiba di sana nanti. Tidak kita Iban, bidayuh, Orang ulu, dayak, Melanau Cina, bidayuh dll... Bahasa Melayu Sarawak menjadi bahasa rasmi bagai semua kaum kaum ini...
1. Tedah - Kesian 2. Kepak - Letih 3. Kayokayo - Kehulu kehilir 4. Plente - Bergurau 5. Pozer - Peniru/ Ciplak 6. Gai / Ucak - Poyo 7. Ilek 1 - Rehat 8. Ilek 2 - Sabar 9. Dolok - Dulu 10. Agik - Lagi 11. Nok ya - Yang itu 12. Madah/ Padah - Bagitahu

Rahsia TERSEMBUNYI Waktu Solat Yang 5 (Fakta Menarik)

1. Ada pun pada mereka yang berfikir. Maka tidak Allah jadikan sesuatu itu hanya sia sia dan pasti ada sesuatu yang ingin Allah sampaikan kepada hambanya yang berfikir dan yakin kepada Allah.
2. Makan hal ini tidak lah di sia siakan oleh orang tua tua dahulu apabila menyatakan waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran dan istilah 'PANTANG' telah diguanakan untuk tidak  berada di luar rumah malah menutup pintu dan jendela pada waktu sebagini.
3. Mungkin beranggapan mereka lebih moden dan lebih saintifik dari orang dahulu. Masyarakat pada hari ini telah mengabaikannya malah sesetengah memperlekehkan 'amaran' dan teguran ini. 
4. Mari kita pandang hal ini sedikit lari dengan sudut sains semata mata.

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 
2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 
3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah …