Tuesday, June 25, 2013

Bintang Mencari Bintang : Azmeer MENGHINA Golongan 'Syndrome Down'?

Bintang Mencari Bintang : Azmeer MENGHINA Golongan 'Syndrome Down'?

Saya telah terpanggil membuat satu petition terhadap komposer Azmeer yang telah mengeluarkan comment mengguris hati kami ibu bapa anak-anak Down's Syndrome dan umumnya anak2 OKU yang lain. Dalam komennya itu dia telah mengatakan " kumpulan Tapaw ni bodoh-bodoh Down Syndrome" amatlah menunjukkan ketidak pekaan beliau dlm menjaga sensitiviti serta perkembangan pendidikan anak-anak OKU di Malaysia. Saya harap sudilah anda sama2 menandatangani petition ini dalam usaha membuka mata komuniti kita bahawa kami KOMUNITI OKU adalah "SEBAHAGIAN BESAR DARI ANDA JUGA"

Itulah sedikit sebanyak luahan daripada seorang Insan Perihatin kepada Suara Pemikir melalui Facebook. Secara jujurnya Pemikir tidak menonton pertandingan akhir Bintang Mencari Bintang terbitan TV3 yang disiarkan secara langsung dan ke esokkan harinya Pemikir ketahui bahawa Achey adalah pemenangnya.


Namun seandainya perkara ini benar, melihat kepada perkara yang dibangkitkan di atas, komen para juri berbunyi sedemikian adalah tidak wajar malah boleh dikatakan tidak perihatin kepada golongan atau masyarakat terbabit. Oleh itu, pihak penerbit iaitu TV3 dan pengkritik tersebut yang merupakan seorang komposer terkenal AZMEER... HARUS untuk MEMOHON Maaf secara TERBUKA kepada masyarakat.

Kita sebagai masyarakat perihatin juga boleh memberikan sedikit sumbangan dengan menyuarakan pandangan serta Menyokong BANTAHAN ini melalui 'Online petition' yang disediakan pada link di bawah...

Terima kasih atas keperihatianan anda...
Harap Maklum

11 comments:

  1. kadang-kadang perasaan sensitive mempengaruhi pemikiran. kalau kumpulan tapaw seperti budak2 'Syndrome Down'bermakna anak2 kita ni kategori Berjaya lah....... cuba berfikiran positif..... kalau kita terlalu sensitive hati kita juga yg terluka. buat yg lain berhati-hati apabila mengaitkan perkataan dengan sifat individu sebab takut tersalah tafsiran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin perasaan kita berbeza dengan mereka yang ada anak sedemikian. Rasanya perbandingan yang dibuat itu untuk menyatakan bahawa kumpulan tapau tak elok ... sekadar pandangan ikhlas...

      Delete
  2. Kalau begini, perkataan seperti begini tidak boleh digunapakai lagi :
    1) Woi! bawa kereta mcm orang gila
    2) Woi, terencat akal ker ko?
    3) Ko takyah nyanyi laa, gila dah la jongang

    dan banyak lagi..iyerla nak ikutkan SENSITIF laa sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ayat begitu rasanya tak la sangat sebab ia tak melibatkan gelagat... semoga ko ada peluang untuk merasa keadaan sedemikian atau bahasa lainnya moga ko dapat salah satu dari keadaan itu dalam keluarga ko.

      Delete
    2. kalau dah bodoh...jangan tunjukkan awak tu bodoh.....

      Down Syndrome tu sah2 ada kelompoknya....kenapa nak samakan bodoh dengan down syndrome...?????

      Saya taula awak tak sensitif sebab awak pun bodoh....

      Delete
  3. Tak kena kt batang hidung sendiri bole la ckp cmtu.. Kami yg punya anak istimewa nie terasa pedih nyer.. Akal yg diberi guna sebaik nyer..bukan menghina..

    ReplyDelete
  4. Salam, saya bukanlah dr golongan org yg sensitive. Tp komen Azmeer berbunyi begini "kumpulan Tapaw ni bodoh-bodoh Down Syndrome lah". Tak boleh disamakan dgn cth2 anda. Objektifnya ialah jangan kaitkan kebodohan dgn anak kami atau mana2 OKU pun. Ia sama mcm sy ckp kpd anda " budak Tapaw tu bodoh-bodoh mcm anak kau lah". Walhal anda tidak tahu keupayaan anak kami hampir sama dgn anak2 biasa atas kerja keras kami,guru dan perkembangan kemajuan semasa. Harap penjelasan ini membuka fikiran semua.
    ADRIANA Z.A

    ReplyDelete
  5. Salam, kenyataan azmeer amat mengguris hati kami...anak saudara saya syndrome down..bagi yang tidak mengalaminya, anda tidak layak berkata sedemikian...syndrome down bukanlah sesuatu yang boleh dijadikan bahan jenaka...kenyataan azmeer adalah memperlekehkan golongan syndrome down..amat tidak boleh dimaafkan..golongan anak2 syndrome down adalah istimewa...pernahkah dia sendiri mengalami dan bergaul dengan golongan ini...apakah perasaan keluarga yg memiliki anak syndrom down...azmeer menghina mereka!!

    ReplyDelete
  6. Azmeer ini memang selalu ingat dia best sangat.podah lh lu seni kau dah tak relevent. Kurang ajar.

    ReplyDelete
  7. Antar dia pergi balik sekolah. SPM pun enth lulus ke tidak.komposer taii kucing. Dia ysng bodoh bertingkat tingkat.

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks