Friday, May 17, 2013

Syed Mokhtar Bukhari : Insan Yang DISERANG Hebat Ketika PRU 13 Yang Lalu


BILLIONAIRE YANG KAYA SEORANG DIRI? Kroni Dan pelbagai Lagi

Itulah Serangan yang biasa kita dengar dari pihak politik terutamanya Cybertrooper DAP pada PRU 13 yang lalu. Agak janggal kerana kita tahu ramai lagi orang yang lebih kaya dari Syed Mokhtar terutamanya masyarakat CIna dan India. Namun, pemikir masih tertanya tanya kenapa beliau menjadi sasaran.

Untuk itu, Pemikir membuat sedikit penyelidikan di laman maya. Siapakah Syed Mokhtar ini. Dan Ini yang Pemikir jumpa. Bacalah dan Nilai sendiri... 

1.Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari telah membina Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkan pada Mac 1996 untuk membantu golongan miskin, khususnya dalam bidang pendidikan. 
2. AlBukhary International University adalah university bagi orang Islam sahaja yang berpusat dikedah iaitu 100% penajaan biasiswa kepada semua pelajar yang belajar disitu. Bermakna yuran belajar semua pelajar adalah dibawah tanggungan Tan Sri Syed Al Bukhary. 

3. Hingga kini, Yayasan al-Bukhary telah membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan. 

4. Yayasan ini bukan sahaja menghulurkan bantuan kepada pendudud negara ini, malah juga negara-negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). 

5. Antara projek besar yang dijalankan adalah pembinaan Kompleks al-Bukhary bernilai RM400 juta di Kedah. Kompleks itu memainkan peranan sebagai pusat yang lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti masjid, pusat perubatan, pusat komuniti, rumah anak yatim, akademi khas bagi warga tua dan pusat pengajian tinggi. 

6. Yayasan ini juga membangunkan Muzium Kesenian Islam Malaysia di Kuala Lumpur yang bernilai RM100 juta. Bangunan empat tingkat itu adalah muzium pertama di rantau Asia Pasifik yang memaparkan hasil seni Islam. 

7. Yayasan al-Bukhary juga membina 16 buah masjid di serata negara. 

8. Terdahulu pada tahun 2000, Yayasan Al-Bukhary mendermakan sejumlah RM7.75 juta kepada Oxford Centre for Islamic Studies, iaitu pusat pengajian Islam yang terkenal di serata dunia. 

9. Pada November 2007 pula, Yayasan Albukhary telah menaja lebih 30 pelajar ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. 

10. Yayasan Al-Bukhary pernah terlibat dalam menyumbang RM3 juta kepada Tabung Kemanusiaan Lebanon bagi membantu meringankan penderitaan rakyat negara itu yang menjadi mangsa kekejaman Israel. 

Mungkin banyak lagi yang Pemikir terlepas pandang dan harap rakan rakan dapat menyenaraikannya di sini. Terima Kasih 

ANDA ORANG MELAYU ISLAM YANG MISKIN DAN MEMPUNYAI KEHIDUPAN SUSAH TETAPI ADA SEMANGAT BELAJAR YANG TINGGI? SILA APPLY DI: 

http://www.albukharyfoundation.org 
http://www.aiu.edu.my

5 comments:

 1. masyarakat kita lebih mudah "melatah" atau dengan kata lain mudah percaya sesuatu benda...tanpa ada rasa ingin melakukan sedikit kajian tentang sesuatu berita mahupun perkara...

  ReplyDelete
 2. Baguih la orang melayu dah kaya,. Hendaknya biarlah dari cara dan sumber yang jelas dan halal. Cara saham MMC diambil & tanah pertanian Johor cukuplah?. Salam buat insan di belakang TPM. Harta semua bakal di HISAB.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macam bukan melayu je cakap. ke Red Bean Army DAp yang terkenal menyamar sebagai orang melayu dan kutuk orang melayu dan membuatkan ramai melayu terikut ikut

   Delete

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks