Wednesday, January 16, 2013

KENALI Makanan Yang Boleh MENGURANGKAN Kesan MIGRAIN


Terdapat beberapa jenis makanan sering disebut sebagai bahan ubatan alternatif untuk penyakit tertentu. Menurut pakar gizi terkenal Joy Bauer yang juga penulis buku Food Cures,terdapat beberapa jenis makanan yang boleh membantu mencegah migrain.

Berikut adalah diantara makanan yang dikatakan dapat membantu mencegah penyakit tersebut:Telur

Makanan terkenal dengan kandungan omega-3 yang dapat mengurangkan ketegangan yang dikenal pasti sebagai penyebab migrain. Anda boleh mendapatkan telur yang diperkaya dengan kandungan kandungan omega-3 dipasaran, kerana ia dipercayai dapat melawan kesakitan akibat migrain.

Kekacang

Sejumlah penyelidikan telah mengaitkan kekurangan magnesium dengan migrain. Daripada hasil penyelidikan menunjukkan bahawa sebahagian daripada penghidap penyakit ini memiliki jumlah magnesium yang melalui proses pengionan dalam darah dengan jumlah yang sedikit. Cubalah untuk amalkan mengambil kekacang untuk mengurangkan rasa sakit migrain anda.

Susu

Riboflavin atau lebih dikenali sebagai vitamin B2 memiliki peranan penting dalam membentuk sel darah merah, antibody di dalam tubuh dan juga berperanan dalam melepaskan tenaga daripada karbohidrat. Riboflavin juga memiliki peranan penting dalam menghasilkan tenaga sebab kurangnya tenaga dikenal pasti dapat meneybabkan migrain.Biji rami

Biji-bijian dengan ukuran kecil ini memiliki kandungan gizi yang tinggi dengan asid omega-3 dan telah dibuktikan untuk mengurangi peradangan akibat migrain. Tidak hairanlah kerana biji rami memang sering dikatakan sebagai ubat untuk menurunkan risiko hipertensi, strok, kanser, gangguan imunisasi dan juga masalah penyakit kulit tertentu.


Bayam

Merupakan salah satu jenis sayuran hijau yang paling mudah diperolehi di pasaran dan di mana mana sahaja. Ini kerana bayam kaya dengan kandungan magnesium yang berkesan untuk menghindari migrain.Salmon
Ikan ini sering disebut-sebut sebagai ikan tinggi kandungan omega-3. Ikan mahal ini juga termasuk di dalam kategori jenis makanan yang berpotensi untuk mencegah migrain.

2 comments:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks