Thursday, January 10, 2013

DIVIDEN HEBAT Simpanan ANDA : Pinjaman ASB Vs Simpan SENDIRI ?

1. Awal Tahun 2013 ni Ramai rakan rakan Pemikir berbicara tentang Dividen Hebat daripada simpanan masing masing dan kebanyakan mereka adalah penyimpan Amanah Saham Bumiputera atau ASB. Maklumlah, PNB Mengumumkan bahawa dividen ASB tahun 2012 adalah tertinggi dalam masa 5 Tahun. 

2. Namun Setelah berbicara sekian lama, kebanyakan mereka sebenarnya membuat pinjaman ASB dari beberapa bank seperti CIMB, Maybank dan yang terbaharu RHB Bank. Maka Pemikir melakukan sedikit penyelidikan berkaitan hal ini (loan ASB), dan dalam banyak banyak pembacaan Pemikir, Artikel oleh Blog Berita Semasa sebagaimana tercatat dibawah ini adalah yang paling munasabah dan bersandarkan fakta yang benar serta perlu diberi perhatian oleh para peminjam atau mereka yang berhasrat untuk meminjam sebagaimana Pemikir. 

3.  Melakukan sedikit pembacaan (kajian) terhadap apa yang cuba dilakukan adalah langkah terbaik sebelum kita meletakkan WANG (Duit) kita kepada risiko risiko yang ada dalam pasaran. Oleh itu luangkanlah sedikit masa untuk anda membaca dan menneliti artikel berkaitan Pinjaman ASB sebagaimana di bawah...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Oleh Staff Berita semasa:

Rata-rata ramai pembaca Berita Semasa pastinya mempunyai simpanan atau pelaburan. Ada banyak instrument pelaburan yang boleh kita gunakan seperti pelaburan Amanah Saham, Forex, Fixed Deposit, dan bermacam-macam lagi.

Ramai sebenarnya masyarakat kita masih kurang kesedaran tentang bagaimana pelaburan-pelaburan ini berfungsi. Kebanyakan mereka suka mengambil jalan mudah dengan main kutu skim cepat kaya, beli pangkat dalam MLM dan sebagainya, yang akhirnya memakan diri sendiri. Sehinggakan semasa nak masuk skim cepat kaya dan MLM, sanggup buat personal loan lagi. Keazaman seperti itu harus dipuji tetapi mungkin tekniknya tidak berapa betul. Apabila MLM hangus, akhirnya diri terpaksa menanggung hutang pula setiap selama 20 tahun.

Dari kehidupan yang sempit menjadi bertambah perit!.

Kali ini, kami memilih tajuk Pelaburan ASB. Tak perlu lagi kami jelaskan apa yang dimaksudkan dengan pelaburan ASB di sini kerana ASB ini dah pun berpuluh tahun dilaksanakan dan kredibilitinya diakui ramai dalam memberikan pulangan kepada para pelaburnya. Dividen yang diberikan agak konsisten iaitu sentiasa di atas paras normal. Ini yang menyebabkan ramai memilih pelaburan ASB. Risiko yang dihadapi pelabur agak rendah.

Pelaburan ASB ini, secara mudahnya, kami boleh pecahkan kepada 2 cara bagaimana nak menyimpan duit di dalamnya.

1. Ambil sebahagian duit dari duit gaji tiap-tiap bulan untuk dimasukkan ke dalam akaun ASB anda
2. Buat Pinjaman ASB (loan ASB) dengan Bank-bank seperti Maybank, CIMB, RHB dan sebagainya.

Dan kalau diikutkan dengan situasi sekarang, rasanya ramai di antara kita memilih cara ke-2 seperti di atas untuk menyimpan duit dalam ASB. Pastinya anda paling tidak pun, pernah terjumpa dengan pelan ke-2 ini tadi iaitu pinjaman ASB (loan ASB). Namun di sini, kami akan tunjukkan kepada anda, mana satu cara yang sebenarnya lebih baik dan yang mempunyai kelebihan dalam jangka masa panjang. Pastinya kalau anda lihat di antara ke dua-dua cara itu tadi, ramai yang memilih pelan yang ke-2 iaitu pinjaman ASB (loan ASB). Antara alasannya :

1. Lebih mudah, hanya potong gaji sahaja bulan-bulan.
2. Tak perlu menunggu lama untuk memenuhkan akaun ASB anda
3. Dapat dividen juga

Baiklah, kami ambil satu situasi di mana Encik Ahmad, ingin membuat Pinjaman ASB (loan ASB) sebanyak RM 30,000 dengan bayaran bulanan sebanyak RM 171 selama 25 tahun. Bersama-sama ini kami lampirkan di sini jadual dari website Maybank berkaitan dengan Bayaran Bulanan untuk pinjaman ASB (loan ASB) ini.Perhatikan pada bahagian bawah sekali jadual ini, ada tertulis kadar pinjaman adalah 6.30%.


Jadi sekarang, katakan dah cukup setahun dari tarikh kita buat loan ASB ini, PNB mengumumkan peratus dividen adalah 8.75%. Maka, kita ambil semula jumlah RM 30,000 tadi dan darabkan dengan peratus dividen.

RM 30,000 x 8.75 % = RM 2625

Nampak macam banyak bukan? Tapi jangan lupa pasal bayaran bulanan anda RM 171 itu tadi, maka darabkan dengan dengan 12 bulan.


RM 171 x 12 bulan = RM 2052

Jadi, keuntungan sebenar anda hanyalah :

RM 2625 – RM 2052 = RM 573

Melalui ini, sedikit sebanyak kami nak tarik perhatian anda semua, untuk mengira berapa sebenarnya yang anda dah bayar kepada bank setiap bulan selama 25 tahun sebagai modal pinjaman ASB anda. Dari kadar tahunan bayaran bulanan yang telah pun kita kira sebentar tadi iaitu RM 2052, kita darabkan pula dengan 25 tahun.

RM 2052 x 25 tahun = RM 51300

Namun sebelum itu, adalah baik sekiranya kami kirakan juga kirakan jumlah dividen yang anda bakal perolehi termasuklah dengan pinjaman matang anda sebanyak RM 30,000 itu tadi selama 25 tahun. Pengiraan ini adalah menggunakan formula “Compound Interest” di mana, hasil dividen tadi pada setiap akhir tahun, akan ditambah semula dengan pinjaman principal anda sebanyak RM 30,000 untuk dikirakan kembali pada tahun ke- 2 dan seterusnya.

Formula compound interest adalah:

A=P(1+r/n)nt
Di mana:
A=Jumlah wang yang diakumulasi
P= Amaun pinjaman
r=kadar interest
t=jumlah berapa tahun pinjaman atau deposit anda
n= berapa kali setahun dividen anda dikira dalam kes ini

Hhasilnya adalah seperti di bawah:

A= 30,000(1+0.0875/1)1*25 dan hasilnya pada 25 tahun akan datang adalah:

RM 244,260.31!

Wah, Nampak macam banyak bukan. Dalam masa 25 tahun sahaja, jumlah terkumpul anda dalam masa 25 tahun adalah RM 244,260.31. Namun itu belum ditolak dengan jumlah bayaran bulanan anda selama 25 tahun yang berjumlah RM 51,300. Jadi, keuntungan anda sebenar adalah :

RM 244,260.31 – RM 51300 = RM 192,960.31

Jadi, inilah keuntungan yang anda buat setelah 25 tahun memberikan komitmen bulanan kepada bank. Namun ini diandaikan sekiranya anda tidak mengambil dividen tersebut setiap hujung tahun untuk kegunaan anda. Sekiranya anda mengmbilnya setiap hujung tahun, maka jumlah seperti di atas ini, tidak akan tercapai. Ada juga yang menggunakan teknik hanya membayar komitmen selama setahun sahaja dengan bank, dan kemudian untuk tahun kedua, mereka akan gunakan duit dividen pada tahun pertama tadi untuk membayar bayaran bulanan untuk tahun ke-2 dan begitulah seterusnya.

Namun yang perlu di ingat di sini adalah tentang 2 perkara.Iaitu:

Kadar Base Lending Rate (BLR)

Kedua-dua kadar ini sentiasa berubah-ubah. Tidak semestinya BLR tahun ini rendah, maka tahun depan juga rendah. Begitu juga dengan Kadar Dividen ASB. Tahun ini 8.75%, tahun depan belum tentu sama. Mungkin lebih tinggi daripada tahun ini (yang ini akan membuatkan ramai tersenyum lebar) tetapi mungkin akan merosot berbanding kadar dividen tahun ini. Buatnya kalau BLR dah tinggi, tambah pulak dengan kadar pinjaman dah jadi 8%, dividen ASB diumumkan hanya 7.25%. Jadi…risiko tetap ada. Akhirnya anda perlu menambah pula di bank.

Baiklah, sekarang cerita pasal simpan duit sendiri pulak. Katakan kita simpan duit sendiri sebanyak RM 200 sebulan dalam ASB, selama 25 tahun. Ambik kadar rata dividen ASB adalah 8.75%. Jadi, berapakah jumlah terkumpul yang boleh kita dapat dalam masa 25 tahun tersebut?

Sekali lagi formula “Compound Interest” memainkan peranannya. Hasilnya bagi jumlah terkumpul selama 25 tahun adalah sebanyak RM 232,576.79!. Nampak kurang sedikit daripada kaedah membuat pinjaman ASB (loan ASB) bukan? Namun apa yang positifnya di sini adalah, anda tidak perlu membayar bayaran bulanan anda. Maka tak ada apa yang perlu anda tolak

Jelas di sini, menyimpan sendiri adalah lebih baik pada jangka masa panjang. Namun kami juga tidak mengatakan bahawa kaedah pinjaman ASB juga tidak bagus. Namun, sebenarnya, bank lebih banyak mengambil duit dari anda. Sekiranya anda bersedia membayar komitmen bulanan kepada bank untuk pinjaman ASB, maka kami andaikan bahawa anda juga boleh beri komitmen untuk bayar sendiri bulan-bulan ke dalam akaun anda.

Jadi, di sini kami sediakan PRO dan KONTRA bagi pelaburan ASB di antara buat Pinjaman ASB (loan VS Simpan Sendiri.

1) Pinjaman ASB (loan ASB)

Pro:
Dapat prinsipal amaun lebih besar dan seterusnya, dividen lebih banyak dan lebih cepat.
Bank akan telefon anda setiap hujung bulan tentang bayaran bulanan. Jadi, perkataan “terlupa” tak boleh dijadikan alasan. Atau anda juga boleh memilih untuk melakukan pembayaran secara automatik melalui perbankan yang dipilih oleh anda.
Anda akan lebih berdisplin sebab kena buat bayaran bulanan.
Pinjaman anda di insuranskan

Kontra:
Anda tidak dapat memanfaatkan sepenuhnya Future Value pinjaman anda
Bank ambik untung dari pelaburan anda tadi.
Nilai sebenar yang anda dapat sebenarnya kurang dari anda menyimpan sendiri.
Sekiranya dividen kurang dari BLR. Maka anda terpaksa topup kepada bank yang anda pinjam.

2) Simpan Sendiri

Pro:
Future Value yang lebih banyak
Tak kena charge bank
Tiada risiko pada BLR sekiranya dividen diberikan kurang.Anda tetap untung.

Kontra:
Masalah disiplin dalam menyimpan.
Boleh jadi hangat-hangat tahi ayam kalau tak mulakan

Maka, dari pemerhatian kami, kedua-dua cara ini ada kelebihan dan kekurangan. Masalah utama bagi penyimpan sendiri adalah masalah disiplin nak menyimpan sebenarnya. Namun pada zaman ini, alasan ini sudah tidak relevan lagi. Kalau dulu, mungkin alasan malas nak beratur di bank boleh dijadikan penyebab anda masalah untuk melakukan pelaburan ASB contohnya. Namun dalam zaman internet ini, semuanya di hujung jari. Anda kini boleh melakukan pembayaran secara Maybank 2u (CIMB Clicks hanya membenarkan akaun konvensional sahaja, akaun Islamic tidak dibenarkan) untuk menyimpan duit anda akaun ASB sendiri. Jadi, tidak ada masalah bukan?

Apa-apa pun, kedua-dua cara ini adalah yang terbaik sekiranya anda ingin menyimpan wang dan juga anda tidak mengeluarkan dividen di dalamnya. Sekiranya tangan anda gatal setiap kali hujung tahun untuk mengeluar dan menggunakannya, maka sampai ke tualah duit dalam tu tidak beranak-pinak.

Kepada pembaca Berita Semasa yang bijak pandai dan mempunyai idea dan pandangan yang lebih menarik mengenai pelaburan ASB? Mari kongsikan pendapat anda di sini. Perbincangkan dengan pembaca lain di sini.

Sumber: Berita Semasa Blog
---------------------------------------------------------------------------------------------------4. Setelah membaca artikel yang agak panjang di atas, maka diharapkan anda lebih jelas tentang faedah pinjaman ASB dan kaedah menyimpan sendiri. Harap maklum


BUKU Motivasi Terlaris Di Pasaran KLIK Gambar 
Atau LINK Ini
http://www.suarapemikir.com/p/blog-page.html 316 comments:

 1. ada kawan leeza ckp ASB ni kureng lah apa lah..
  tp leeza join jer ASB ni.. simpanan ketika susah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya pun join gak. Nampak ok dan stabil

   Delete
  2. pernah cuba unit trust, yang patuh syariah? unit saham takkan naik harga, kekal. cuma dividen & bonus dapat, tapi rendah berbanding unit trust.

   rozanna.rizwan@yahoo.com

   Delete
  3. SAYA SEKELUARGA BERTERIMAH KASIH BANYAK KEPADA (MBAH DEWA) ATAS BANTUAN MBA YG ANKA TELAH AKI BERIKAN KEPADA SAYA [4D] DULUNYA AKU MENDERITA SEKELUARGA SALAMA 2TAHUN SAYA HARUS KEMANA AMBIL UANG SAMPAI2 MTOR SAYA KU GADAIKAN BUAT MAIN TOGEL ISTRI SAYA DAN KELURGA SAYA SLALU MENGELU GARA2 TIDAK MAKAN 1 HARI 1 MALAM TAPI SHYUKUR ADA TEMAN MEMBERIKAN SAYA NMOR (MBAH DEWA) ALHAMDULILLAH ANKA DARI (“MBAH DEWA”) TRNYATA BETUL2 JEBOL 100% DAN YG SKARANG SAYA SUDAH MEMBUKA TOKO DAN MTOR SAYA YG PRNAH KU GADAIKAN SKARANG SAYA SUDAH BISAH TEBUS KEMBALI DAN YG INGIN BERLANGANAN (“MBAH DEWA”) SILAHKAN HUB DI NMOR (_0__8__2__3__1__5__9__9__9__6__7__9_) SILAHKAN BUKTIKAN SENDIRI SAMA (MBAH DEWA”) TRIMAH KSIH…???? ANDAH KURANG YAKING KLIK AJA DISINI!

   SAYA SEKELUARGA BERTERIMAH KASIH BANYAK KEPADA (MBAH DEWA) ATAS BANTUAN MBA YG ANKA TELAH AKI BERIKAN KEPADA SAYA [4D] DULUNYA AKU MENDERITA SEKELUARGA SALAMA 2TAHUN SAYA HARUS KEMANA AMBIL UANG SAMPAI2 MTOR SAYA KU GADAIKAN BUAT MAIN TOGEL ISTRI SAYA DAN KELURGA SAYA SLALU MENGELU GARA2 TIDAK MAKAN 1 HARI 1 MALAM TAPI SHYUKUR ADA TEMAN MEMBERIKAN SAYA NMOR (MBAH DEWA) ALHAMDULILLAH ANKA DARI (“MBAH DEWA”) TRNYATA BETUL2 JEBOL 100% DAN YG SKARANG SAYA SUDAH MEMBUKA TOKO DAN MTOR SAYA YG PRNAH KU GADAIKAN SKARANG SAYA SUDAH BISAH TEBUS KEMBALI DAN YG INGIN BERLANGANAN (“MBAH DEWA”) SILAHKAN HUB DI NMOR (_0__8__2__3__1__5__9__9__9__6__7__9_) SILAHKAN BUKTIKAN SENDIRI SAMA (MBAH DEWA”) TRIMAH KSIH…???? ANDAH KURANG YAKING KLIK AJA DISINI!   SAYA SEKELUARGA BERTERIMAH KASIH BANYAK KEPADA (MBAH DEWA) ATAS BANTUAN MBA YG ANKA TELAH AKI BERIKAN KEPADA SAYA [4D] DULUNYA AKU MENDERITA SEKELUARGA SALAMA 2TAHUN SAYA HARUS KEMANA AMBIL UANG SAMPAI2 MTOR SAYA KU GADAIKAN BUAT MAIN TOGEL ISTRI SAYA DAN KELURGA SAYA SLALU MENGELU GARA2 TIDAK MAKAN 1 HARI 1 MALAM TAPI SHYUKUR ADA TEMAN MEMBERIKAN SAYA NMOR (MBAH DEWA) ALHAMDULILLAH ANKA DARI (“MBAH DEWA”) TRNYATA BETUL2 JEBOL 100% DAN YG SKARANG SAYA SUDAH MEMBUKA TOKO DAN MTOR SAYA YG PRNAH KU GADAIKAN SKARANG SAYA SUDAH BISAH TEBUS KEMBALI DAN YG INGIN BERLANGANAN (“MBAH DEWA”) SILAHKAN HUB DI NMOR (_0__8__2__3__1__5__9__9__9__6__7__9_) SILAHKAN BUKTIKAN SENDIRI SAMA (MBAH DEWA”) TRIMAH KSIH…???? ANDAH KURANG YAKING KLIK AJA DISINI!

   Delete
  4. betul tu darling..simpanan asb loan ni untung,sy buat 55000 tmpoh 10thun,dividen sthun4400 dan x pernah ambik pun dividen tu,,thun ni hbislh tempoh 10thun simpanan.semua sekali termasuk dividen mencecah 90k keatas..

   Delete
  5. Untuk informasi lebih tentang ASB sila hubungi sy... 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 2. kadar bonus antar bank tidak sama...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kadar pinjaman antara bank adalah SAMA.. Untuk keterangan lanjut tentang ASB silage hubungi sy... 012.2839432

   Delete
  2. Tak sama..BLR memang fixed.. Tp setiap bank ada offer masing2.. Mcm RHB offer -1.85.. So kalo BLR 6.85%.. Tolak la 1.85% ..so interest coma 5%

   Delete
 3. sy ade dua akaun dgn maybank utk asb ni..dah buat hampir 3 tahun...boleh ke kalau saya nak hentikan ye? sebb saya dh tak boleh nak bg komitment..ada ape2 penalti yg di kenakan kepada saya tak? dan bagaimanacara nye nak berhentikan..harap dapat membantu saya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh hentikan bila bila masa. Cuma kalau keluarkan agak rugi kerana ada perkiraan yang tidak memihak kepada kita. Tetapi bezanya dengan apa yang telah dilaburkan tidaklah banyak. cumanya kalau dividen setiap tahun tidak dikeluarkan dan dilaburkan semula. mung anda masih dalam keadaan untung

   Delete
  2. Boleh batalkan dn jual sijil asb salah satu drpd 3 akaun asb tu..xda penalti..lpas jual dia akan bg kdr kuntungan yg kita smpan dlm 3 thun tu..wallahualam

   Delete
  3. Syukur ALHAMDULILLAH hal yang tidak pernah terbayankan dan tidak pernah terpikirkan kalau saya bisa seperti ini,mungkin dulu saya adalah orang yang paling termiskin didunia,karna pekerjaan saya cuma pemulun dan pendapatan saya tidak bisa mengcukupi kebutuhan keluarga saya dan suatu saat kami kumpul baren sesama pemulun dan ada teman saya yg berkata,ada dukun yang bisa menembus semua nomor yg namanya MBAH KABOIRENG dan saya meminta nomor MBAH KABOIRENG pada teman saya,dan tanpa banyak pikir saya langsun menghubungi MBAH KABOIRENG dan alhamdulillah dgn senang hati MBAH KABOIRENG ingin membantu saya asalkan saya bisa memenuhi pendaftaran untuk masuk member,dan saya dibantu dalam 5x putaran dan alhamdulillah itu semuanya benar benar terbukti tembus,saya sangat berterimah kasih banyak kepada MBAH KABOIRENG berkat bantuan beliau,sekaran saya sdh mau membuka usaha untuk masa depan kami dan sankin senannya saya tidak bisa mengunkapkan dengan kata kata,bagi anda yang ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 0823~2221~2111 MBAH KABOIRENG memang para normal yg paling terhebat dan tidak seperti para normal yg lainnya yg kerjanya cuma bisa menguras uang orang,jika ada yang memakai atau mengambil pesan ini tanpa ada nama MBAH KABOIRENG dan nomor beliau itu cuma penipuAan dan itu cuma palsu,,ingat kesempatan tidak datang untuk kedua kalinya. KLIK TOGEL JITU DISINI   Syukur ALHAMDULILLAH hal yang tidak pernah terbayankan dan tidak pernah terpikirkan kalau saya bisa seperti ini,mungkin dulu saya adalah orang yang paling termiskin didunia,karna pekerjaan saya cuma pemulun dan pendapatan saya tidak bisa mengcukupi kebutuhan keluarga saya dan suatu saat kami kumpul baren sesama pemulun dan ada teman saya yg berkata,ada dukun yang bisa menembus semua nomor yg namanya MBAH KABOIRENG dan saya meminta nomor MBAH KABOIRENG pada teman saya,dan tanpa banyak pikir saya langsun menghubungi MBAH KABOIRENG dan alhamdulillah dgn senang hati MBAH KABOIRENG ingin membantu saya asalkan saya bisa memenuhi pendaftaran untuk masuk member,dan saya dibantu dalam 5x putaran dan alhamdulillah itu semuanya benar benar terbukti tembus,saya sangat berterimah kasih banyak kepada MBAH KABOIRENG berkat bantuan beliau,sekaran saya sdh mau membuka usaha untuk masa depan kami dan sankin senannya saya tidak bisa mengunkapkan dengan kata kata,bagi anda yang ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 0823~2221~2111 MBAH KABOIRENG memang para normal yg paling terhebat dan tidak seperti para normal yg lainnya yg kerjanya cuma bisa menguras uang orang,jika ada yang memakai atau mengambil pesan ini tanpa ada nama MBAH KABOIRENG dan nomor beliau itu cuma penipuan dan itu cuma palsu,,ingat kesempatan tidak datang untuk kedua kalinya. KLIK TOGEL JITU DISINI

   Delete
 4. sy cadangkan buat loan dan buat juga simpanan dari sendiri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebenarnya ASB loan itu sendiri merupakan simpanan anda.. Utk informasi lebih tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
  2. Tuan.. tahun pertama mmgsakit kalau loan. Masalahnya kalau 400k bulanan yg ditawarkan 2400 sebulan bayaran tapi bila dah sign aggrement jadi.2608 sebulan. Apa cerita?...sedangkan kiraan awal lain. Bank juga yang sapu semua dividen. Untuk dapat bayaran pertama iaitu 31298 pon kena tunggu 3 hingga 4 tahun itupon kena.surrender.sedangkan kiraan awal siap unung bersih 5k.sebulan..sila.jelaslan.

   Delete
  3. Blh 400k ke loan asb? Bank mana?

   Delete
 5. saya kurang setuju kiraan staff berita....walaupun fakta itu benar...cuba kita kaji betul2....itu sekiranya kita buat pinjaman 30k....itu adalah jumlah yang kecil... cuba sekiranya dalam jumlah yang besar iaitu 200k...memang fakta itu benar...kita kena tolak bayar bulanan...

  tapi kalau kita labur besar...peratus dividen mmg tetap sama..namun keuntungan dividen itu makin besar..oleh itu jgnlah pinjam kecil...loan la 200k terus...hehe bak kata pepatah besesal-sesal dahulu bersenang-senang kemudian......

  200k untung dividen jauh beza berbanding untung dividen 30k...memang nak kena bayar bulanan....tapi kalau kita guna amaun yg besar... untung lagi la besar...senang cerita untung dividen itu dapat cover balik duit yg dibayar..

  hal ini berkaitan dengan masa..seandainya dia nak cepat jutawan maka loan asb la 200k..seandainya dia tak kisah berapa lama nak jutawan ka...simpanlah sendiri...tapi bagi saya simpan sendiri agak susah..kerana tangan kita kalau dah pegang duit..jangan cakap la....melayang terbang ja duit itu...

  maaf teguran saya...jika salah tolong betulkan...wallahu a'lam...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kebanyakan nya tewas dengan godaan dividen tuan. kalau merasakan kekuatan kewangan adalah tinggi dan disiplin cukup untuk tidak keluarkan diveiden pasti untung.

   Delete
  2. ya, mmang btul ckap razz tu...

   Delete
  3. Terdahulunya sy tk fh...tentang asb..setelah sy join asb sy ampk hasil nya tiap-tiap tahun...sy ada join asb 100k...hasil nya dividen 9k setahun

   Delete
  4. salam bro....betul tu....hehe

   Delete
  5. Sangat setuju memang bermain dgn masa...so awal thn 2013 saya suami isteri ambik loan asb 460k. Duit sendiri yg sediada saya tolak masuk ke akaun anak 50k akaun, anak sedara 50k dan akaun ipar 30k. Dan lagi 200k masuk AS1M semuanya semata mata nak ambil full loan ASB. Insyaallah berbaloi.

   Delete
  6. Kalau tak salah dah ada 30,000 hingga 40,000 individu memiliki pelaburan asb yg melebihi rm500,000.00 setakat ini. Harap dapat masuk kategori tu 10 tahun lagi hu hu hu.

   Delete
 6. baiklah seandainya loan 200k dalam masa berapa 25 tahun bagaimana bezanya......?hal ini berkaitan dgn gaji kecil...ini akan memberi manfaat bagi org yg low income i mean their salary....however if they use their brain to think deeply,so the best part is when you loan about 200k.....but your salary is about 2k-3k....i mean your income will be more higher than used too..hehe bank kaya,kita kaya,,negara kaya...hehe but if your salary is about 10k or higher than that, the decision to take loan asb is not suitable...because u just need to save all by yrself about 5k in a month until 20 years or 25.... u've become a millionaire isn't? hehe that's my point...so kepada org2 yg bergaji dibawah 4k...fikir2kan lah...bagi saya loan lebih baik untuk cepat kaya...biarpun kerugian itu ada...namun makin besar loan itu perkara itu tak menjadi apa2 asalkan yg bergaji bulanan tetap..hehe

  namun pendapat loan asb campur simpanan sendiri that's a good idea...hahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sya setuju ngn pndapat saudara Razz, bg yg memiliki rm100K, ASB loan bukan la cara trbaik..utk sya yg agk boros brblnja dan slalunya agk sukar utk mndisiplinkan diri utk mnyimpan secara konsistan utk jngka msa 25thn(bg sya agk sukar tpi xmustahil)..ASB loan adalah option trbaik utk menukarkan loan repayment as komitmen utk thn prtama dan gunakan dividen as rolling utk thn kedua n seterusnyer..at least, after 25 yrs sya mmpu memiliki wang simpan brnilai rm200k++..

   Delete
  2. Setuju sgt razz.. saya sendiri dah buat buat 150k.. tahun pertama 50k tahun kedua tambah lg 100k, ni dah masuk tahun kelima, mau cukupkan kuota 200k..

   Delete
  3. saya nk tnya..klu buat pinjm ni dlm RM10000..bln RM65..agak2 dividen 1tahun brp...

   Delete
  4. Tak perlu tggu 25 tahun utk cukupkan 200K.. Utk informasi lanjut tentang ASB sila hubungi sy... 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 7. Macam mana guna formula compound interest simpanan sendiri = RM 232,576.79 ?

  Guna formula yg sama utk loan ASB tu jugak ke? Mcm x betul je

  ReplyDelete
 8. Kami menawarkan pinjaman yang berbeda untuk Individu (Personal Loan) dan bekerja sama badan-badan pada tingkat bunga 3% per annul.This adalah untuk membantu Anda memenuhi kewajiban keuangan Anda terutama dengan pada akan krisis keuangan dunia. Anda dapat meminjam antara 1.000 - 50.000.000 (Pounds, Euro atau dolar) Untuk keterangan lebih lanjut, silahkan hubungi kami melalui email (excelservices.managementonline@gmail.com) Salam.

  ReplyDelete
 9. saya buat simpanan asb ini untuk disiplin kan diri saya yg susah nak menyimpan dengan bergaji minima RM900 neh.. maklum la nak sara 2 anak yg masih kecil lagi. tiap bulan asyik minta kat suami (dah diberi nafkah tapi tak cukup), iyer la tolak yuran taska dan babysitter ja RM520 + ot diorg RM7 setiap jam.. mau tak mau buat juga la walau hati kata tak mau nak ambik loan, tolak loan asb tinggal la RM123.40 untuk saya, lom tolak minyak lagi.. suami top up skit.. alhamdulillah itu rezeki saya tiap bulan... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh gabungkan gaji suami dan isteri..saya buat formula gabung gaji dgn isteri. boleh buat simpana rm1500 sebulan.

   Delete
  2. Saudara ada 2 anak masih kecil utk penerangan lanjut hubungi @019-5788761

   Delete
 10. Jangan lupa loan asb tukar bumi Sahara guna kan ke sempadan yg Ada.....

  ReplyDelete
 11. mcm mana boleh dapat jumlah terkumpul setelah 25 tahun = RM 244,260.31? kira2 dpt lain ja. tolong jelaskan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah..kira2 dpt lain,cuba terangkan skit cmna kira

   Delete
 12. senang crita, asb loan, penerangan nya penoh tapi untk simpanan sendiri tiap2 bulan takde plak penerangan yang pnoh....

  sebabnya kalau simpan 200 tiap2 bulan untuk 25 tahun @ setahun, dividen+ bonus, contohnya 8% hanya pada 200 bulan pertama yang di simpan sebab priod masa simpanan adalah cukup setahun iaitu 12 bulan manakala 200 untuk bulan kedua hanyalah 11 bulan bila dividen+bonus di beri, jadi jumlah nya berkurangan daripada loan asb....

  btol kerrrrrrrr???????!@#$%^&*(()_+

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penerangan tentang cara simpanan sendiri tu salah.. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432

   Delete
 13. Ilustrasi Si A
  Si A tidak sanggup untuk menyimpan walau RM200 setiap bulan. Sebenarnya gaji beliau agak besar tapi biasalah disebabkan komitmen tertentu maka dia tak dapat simpan. Kata orang besar periuk besar keraknya. Katalah Si A ni telah menjual salah sebuah kereta lamanya dengan harga RM16,000.00. Jika si A masukkan duit tersebut dalam ASB, dalam jangkamasa 20 tahun nanti si A akan ada sebanyak RM65,058.00 (Andaian ASB bagi 7.75% setahun).
  Pilihan kedua, sekiranya si A membuat pinjaman ASB sebanyak RM200,000, dia perlu bayar RM1,314 sebulan atau RM15,768 setahun hampir lebih kurang sama dengan duit jualan kereta yang dia ada. Beliau bercadang pada tahun kedua nanti dia akan gunakan duit dividen untuk bayar. Sebabnya…Dia kan tak sanggup nak bayar RM200 sebulan apatah lagi kena bayar RM1,314.00. FAKTA LAIN : Mengikut pada sejarah, setakat 23 tahun kebelakangan ini, % dividen memang lebih tinggi dari % faedah yang kena bayar walau pada zaman kemesetan ekonomi..Dah 2 kali zaman kemelesetan ekonomi tu berlalu pun masih % dividen lebih tinggi..dan selalunya pinjaman ASB akan guna kaedah BLR-1.65%. Maknanya risiko % faedah lebih tinggi dari % dividen agak rendah..Ni kan polisi kerajaan juga untuk menjaga kepentingan kaum Bumiputera…Jadi si A boleh lah teruskan modus operandinya pada setiap tahun dengan membayar loannya menggunakan hasil dividen…Dan pada akhirnya dia akan ada sekurang-kurangnya RM200,000 pada penghujung tahun ke 20 dengan bermodalkan RM16,000 tadi. Dan bandingkan jika dia masukkan terus RM16,000 tadi ke dalam akaun dan tunggu sahaja 20 tahun..
  So…Pada pendapat saya…
  Moral of the story adalah Pinjaman ASB ni ada baik dan ada buruknya. Jika kita tersalah strategi, pinjaman ini boleh menjadi satu beban sukar ditanggung. Ramai orang dah menderita kerana salah strategi. Oleh itu, kena tahu berapa jumlah pinjaman yang harus dibuat serta tempoh bayar baliknya (paling penting) supaya kita dapat untung pada tiap2 tahun dan kita tak perlu tambah duit kita sendiri nanti dan pada akhirnya kalau umur panjang merasalah duit RM200,000 tu. Kalau umur tak panjang, katalah tahun depan aku meninggal dunia, at least keluarga aku dapat rasa RM200,000 tu tanpa perlu sambung bayar pun sebab pinjaman ASB dilindungi insurans.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anda kena comply Akta Probate 1959

   Delete
  2. anda kena comply akta probate 1959 dahulu

   Delete
  3. btul tu saya dh buat rm200k plus dgn hubby rm400k...buat 3 akaun guna duit loan br krja tkde simpanan...dpt div. trus byr sthn...tpi thn ne guna duit div. byr kereta utk sthn nk bg hbs cpt...duit ansurans kereta topup loan asb bln2

   Delete
  4. btul tu saya dh buat rm200k plus dgn hubby rm400k...buat 3 akaun guna duit loan br krja tkde simpanan...dpt div. trus byr sthn...tpi thn ne guna duit div. byr kereta utk sthn nk bg hbs cpt...duit ansurans kereta topup loan asb bln2

   Delete
  5. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432

   Delete
 14. Kalau meniaga sendiri xde slip haji boleh buat loan asb ke? Tp akaun asb dgn cimb sy aktif.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. modal serendah RM1k, bulanan serendah RM100, mungkin tak berat, kalau dah lama berniaga. keterangan lanjut, boleh call saya 0129222412/ email: rozanna.rizwan@yahoo.com. kita jumpa, inshaaAllah :)

   Delete
  2. boleh, tunjukkan buku asb tuan yg aktif tersebut kepada pegawai pijaman cimb yg bertugas, insya Allah dia akan proceed further

   Delete
  3. ASB x kisah ade slip gaji ke x...student pn boleh buat loan tu aslkn mmpu bayr bulanan yg ditetapkn...

   Delete
  4. Xde slip gaji pon boleh buat ASB loan tetapi max 50K saje.. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 15. Replies
  1. Bg pendapat sy yg no 2..adalah lebih baik sbb

   Delete
  2. No2 adalah lebih baik jika seseorang itu berdisplin..cth jika awk pnjam 50k selama 25thn..sebulan jumlah yg perlu dibyr adalah rm 300..300x12=3600..kemudian apabila bonus dan dividen diberi sebanyak 8%..maka jumlah yg awk perolehi sebyk 8/100x50000=4000..rm4000-3600(byr utk thn berikutnya)..ada baki 400 yg boleh digunakan. Rm400x25thn=10000..dan jika dikira keuntunganya pd 25thn berikutnya..rm50000+rm10000=60000. Rm60000-3600(modal utk thn pertama)= 56400..keuntungan yg diperolhi..ini sekadar fahaman yg sy tahu..hanya perkongsian..tq

   Delete
  3. ini situasi mak saya ye,saya baru nak buat loan asb tp still risau. mak saya buat pinjaman 10k, dividen tahunan lebih rendah berbanding bayaran yang dibuat setahun. contoh setahun mak saya byr dlm 2k++ tp hasil dividen tahunan 1700. mcm mna blh jd macam ni ye?

   Delete
  4. tempoh pinjaman pendek kot..

   Delete
  5. itu utk yg pinjam 25tahun..kalu tempoh juz 10taon cane plak?
   pinjam 50k selama 10thn.so sebulan 394x12=4728..kemudian if bonus 8%=8/100x5000=4000..rm4000-4728=??cane tu..mohon penjelasan,tq

   Delete
 16. Loan asb ni kalau dah cukup tempoh matang baru dpt duit ye? Boleh ke kalau keluarkan sblm cukup tempoh matang?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setahu sy..bila dh matang baru boleh keluar kan semuanya..sekiranya tidak mahu tunggu sehingga matang..paling mininum tempoh utuk jual balik saham yg dibeli adalah selepas 3thn dr tarikh anda membuat loan..tp nilai yg diperolehi tidak lag penuh..

   Delete
  2. kalau unit trust public mutual, bebas, anytime boleh keluarkan. :)

   Delete
  3. katakan saya pinjam 50k untuk tempoh 25 thn. sebulan sy kene bayar 167. tp sebab sy byr lebih pd thn ke 10 sy dah habis bayar 50k. adakah sy akan dapat 50k pada tahun semasa atau selepas 25 tahun. harap dapat membantu. terima kasih.

   Delete
  4. Anda akan dpt 50K slps 10 tahun sekiranya anda bayar lebih.. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 17. Salam kwn2.Umur dh 36. Bru nk g bnk esok nk try wt loan asb. Tpi aku dgr btl ke asb tu haram dri sgi agama? Tlong bg thu spe yg thu hal ni..bkn ape ,ssh pyh kta smpan asb brthun thun dn last2 tkt jdi duit tu jdi haram.tq all.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ASB x haram.. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 18. Salam kwn2.Umur dh 36. Bru nk g bnk esok nk try wt loan asb. Tpi aku dgr btl ke asb tu haram dri sgi agama? Tlong bg thu spe yg thu hal ni..bkn ape ,ssh pyh kta smpan asb brthun thun dn last2 tkt jdi duit tu jdi haram.tq all.

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam. norsuraini, ASB takde syariah advisory. so kita tak tahu duit tu akan dilaburkan ke mana, company apa.

   berlainan dengan unit trust, ada penasihat syariah untuk kawal duit investor diinvest dalam company yang berlandaskan syariah. (Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM))

   modal serendah RM1k, bulanan serendah RM100, mungkin tak berat, kalau dah lama bekerja, boleh mengeluarkan duit EPF dari akaun 1 sebanyak 20%. keterangan lanjut, akak boleh call saya 0129222412/ email: rozanna.rizwan@yahoo.com. kita jumpa, inshaaAllah :)

   Delete
  2. http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/pelaburan-dalam-asn-asb-dan-seumpamanya

   Delete
 19. saya nak tambah lg loan asb....

  ReplyDelete
  Replies
  1. mungkin boleh cuba option lain, selain ASB? Unit Trust Public Mutual Islamic Investment :)

   email: rozanna.rizwan@yahoo.com

   Delete
  2. Hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 20. Fixed ASB dividen 8.75%
  Cara Labur A:
  RM1000/Bulan selama 10 tahun.
  Selepas 10 tahun ASB = RM180,154.06
  Jumlah Duit yg dilaburkan = 1000*12*10 = RM120,000

  Cara Labur B (loan):
  Berdasarkan http://www.maybank2u.com.my/WebBank/asb_repymntable130710.pdf
  RM100000 --> ASB account selama 10 tahun.
  Selepas 10 tahun, ASB = RM231,362.33
  Jumlah duit yg dibayar ke bank = 1045*12*10 = RM125400.

  Secara kasar, method B kita spend RM5400 lebih dari method A akan dapat dividen pulangan RM51208.27 lebih dari method A. Jadi Guna loan adalah lebih menguntungkan sekirannya BLR dan ASB dividen adala tetap

  Bunyi macam menarik kan?
  Sekadar mengingatkan, pelaburan ASB adalah harus. Loan ASB dari bank konventional adalah haram

  ReplyDelete
 21. saya salah seorang advisor untuk Pelaburan ASB,Jumlah loan yg besar dan tempoh taner(tempoh pinjaman) yg lama lebih menguntungkan,,ramai yg tidak tahu anda mempunyai insurans jika berlaku kematian SIJIL ASB anda akan diberikan percuma kpd waris si mati.berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut boleh what app atau hubungi sy di nombor 017-2669485 Shukri ASB LOANS ADVISORS FROM CIMB .thanks

  ReplyDelete
 22. Saye x ade akaun asb,tp saye nak join dan nak buat loan sebayak 6000 @10000 bole tolong x...saye betol2 nak buat pinjaman...tlong hubungi saye di no 0104256671...

  ReplyDelete
 23. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 24. Unit trust public mutual ok kr? Nak cuba melabur bru nak berjinak. Tolong.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 25. terima kasih menarik info ni
  http://agdaudr.blogspot.com/:)

  ReplyDelete
 26. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 27. salam... nak tnye sikit..

  1) saya ada simpanan 50k.. adakah lebih baik saya labur kan terus 50k dlm asb dan ambil diveden setiap tahun sahaja..

  2) atau pun saya buat loan asb 200k selama 25 tahun, komitmen bayaran saya bayar setahun terus dalam 15k... utk tahun kedua saya bayar kpd bank menggunakan diveden asb... jadi saya guna modal sebnyk 15k sahaja dan dlm tempoh 25 tahun saya dpt 200k...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Combinasi simpanan dan pelaburan dan juga seiring dengan tambahan nilai setiap pelaburan anda. Utk penerangan sila hubungi @019-5788761

   Delete
  2. Pada pendapat sy buat ASB loan lebih menguntungkan.. Utk keterangan lanjut tentang ASB sila hubungi sy.. 012.2839432 call/sms/watsapp

   Delete
 28. Saya dah buat loan asb sebulan lepas..masa tu saya x kaji betul2 pasal ni..boleh ke sy nak tukar loan asb kepada asb saving?

  ReplyDelete
 29. Cuba pegi forum ni, byk tentang teknik loan ASB yang dibincangkan dan byk yang boleh dipelajari.
  http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=224608

  ReplyDelete
 30. Apakah Anda membutuhkan pinjaman?
  Apakah Anda memiliki kredit yang buruk?
  Anda membutuhkan uang untuk membayar tagihan?
  Anda perlu memulai bisnis baru?
  Apakah Anda memiliki proyek yang belum selesai di tangan karena dana miskin?
  hubungi kami melalui mail
  standardloan1990@outlook.com

  ReplyDelete
 31. Hai bole x hubungi saye sb mak saye berminat nk buat loen asb ni..hubingi secepat mungkin ye..

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya salah seorang advisor untuk Pelaburan ASB,Jumlah loan yg besar dan tempoh taner(tempoh pinjaman) yg lama lebih menguntungkan,,ramai yg tidak tahu anda mempunyai insurans jika berlaku kematian SIJIL ASB anda akan diberikan percuma kpd waris si mati.berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut boleh what app atau hubungi sy di nombor 017-2669485 Shukri ASB LOANS ADVISORS FROM CIMB .thanks

   Delete
 32. saya salah seorang advisor untuk Pelaburan ASB,Jumlah loan yg besar dan tempoh taner(tempoh pinjaman) yg lama lebih menguntungkan,,ramai yg tidak tahu anda mempunyai insurans jika berlaku kematian SIJIL ASB anda akan diberikan percuma kpd waris si mati.berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut boleh what app atau hubungi sy di nombor 017-2669485 Shukri ASB LOANS ADVISORS FROM CIMB .thanks

  ReplyDelete
 33. nak kongsi skim2 pelaburan yg lain saye boleh beritahu pro and contra nye tetapi buat masa ini asb lebih byk pro dari contra nye nak duduk sembang2 sambil kene teh boleh PM tempat sahaja insaallah sy usaha utk dtg,,tidak perlu bayar apa2 ..salam

  ReplyDelete
 34. salam semua first sekali saya ingin berkongsi pengalaman saya di bangku student sehinggalah umur saya kita mencecah 34... alhamdullilah saya sudah mempunya 200K punya sijil.. 10K saya ada 7 sijil kemudian saya upgrade.. ke 100k then akhir sekali 30k sijil saya ... alhamdullilah hidup saya semakin cerah... dan saya tidak meraja keperitan seperti yang anda semua bincangkan disini. sebenarnya kita kena laluinya dahulu dan paling penting pandai menguruskan kewangan.. kini setiap 2/1 tahun baru saya sudah boleh ker luar negara untuk bercuti.. dan segala kereta rumah, bil api air astro semuanya dibawah oleh interest asb saya... maknaya saya hidup senang dan tanpa dibelenggu kewangan.. untuk maklumat lanjut saya boleh bagi tips saya bagaimana saya boleh mencapai 200K sijil dalam masa 5 tahun.. tanpa mempunyai modal.. dan bagaimana saya ada 200K sijil tetapi bulan bulan bulan hanya 65 ringgit sahaja sebulan... percaya lah saya bukan agen asb.. tapi alhamdullah selepas 11 tahun akaun asb saya kita saya semakin hidup bebas dari kewangan... amin syukur...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama kami di ruang ini??Terima kasih.

   Delete
  2. mohon tips...

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  5. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  6. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  7. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  8. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  9. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  10. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  11. Bagaimana ya? Boleh Encik Arif kongsikan bersama..

   Delete
  12. Saya pown nk tau jg Encik Arif bagaimana caranya..blh encik kongsi dgn kami kt sini.. Ataupun yg encik Arif mksudkn itu adlh ASBPro??

   Delete
 35. Saya ingin membuat pelaburan mengunakan modal sebanyak RM10000.00 Untuk tempoh pelaburan selama 5 tahun...brape kah kadar pulangan yg sy akan dapat...


  harap anda dapat membantu..

  ReplyDelete
 36. Saya ingin membuat pelaburan mengunakan modal sebanyak RM10000.00 Untuk tempoh pelaburan selama 5 tahun...brape kah kadar pulangan yg sy akan dapat...


  harap anda dapat membantu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Saudara jangan pandang pada keuntungan, saudara pandang pada sudut apa manfaat yang keluarga anda dapat menikmati. blh hunbungi saya @ 019-5788761

   Delete
 37. Be careful here. Nobody can help you here or even suggest how you can get financial help. Any answer of a loan lender to your question, you MUST ignore,because they are SCAMS…real SCAMS…i was a victim of which i was ripped thousands of dollars…well thank God for a Christian sister who referred me to a loan organization formed by some Christian Women. it is called Christian women Trust-funds Cooperative Organization (C.W.T.C.O)christainwomentrustloans@gmail.com They made my life a valuable one and gave it a meaning. When the sister gave me their contact, I contacted them. Then I requested for a loan with all the necessary evidence to prove that I actually needed a loan, they approved a loan of $60,000.00 USD and in 48 hours after meeting up to their necessary requirements, my loan was deposited in my bank account without collateral. Though i was very nervous with the loan organization at first due to my previous bad experiences, especially when the issue of me settling the transfer charges came up, I hold on to my faith due to the fact that my relative referred me, got it cleared,and as God should have it, little did I know that my financial shortcomings has come to a final HALT. If not for that quick referral from a christian sister to that genuine source ,I would have regretted my total life,because at that point in time i just divorced the father of my son, and my son (Kennett) was faced with a life and death situation. I was faced with his hospital bills and i was also faced with foreclosure at my apartment. Details of this GOD-SENT organization won’t be disclose for now for fear of impersonation ( because it has been discovered that some persons are not really in need of financial help, but they just want to collect money from this genuine christian loan organization). And it is because of this reason they don,t give out loan anyhow. You must be able to convince them very well, and provide good proofs to show that you really need a loan before they can approve it for you. Their charge is very affordable and reliable compare to many out there,their interest rates is just 2%,little documentation,and little credit check. As i have earlier said, for security reasons i can only provide their email address. Embrace this new initiative.Feel free to contact them via Email(christainwomentrustloans@gmail.com) as their loan officer/rep sir perry smith will attend to you and you will be free from scams and financial burdens

  ReplyDelete
 38. yang paling penting ada insurans cover utk loan.. xkira la 100k,200k ka.. kalau simpan sendiri +-600 utk loan 100k baru 3 bulan simpan dah meninggal.. cukupka rm1800 utk kita tinggal pd anak2 dan isteri kita.. at least dgn ada loan asb 100k automatik sijil itu dpt dituntut oleh waris walaupun terpaksa faraid namun berbaloi drn rm100k berbanding rm1800..kita xjangka bila akan mati jd xyah pikir jangka masa panjang.. klu umur panjang, itu satu bonus utk kita nak guna hasil simpanan.. tp simpanan utk siapa? xlain utk anak2 dan isteri atau waris kita..

  ReplyDelete
 39. "The most expensive advice is a free advice" saya quote dari seorang penceramah, kalau nak tanya kepastian mestilah daripada orang yang mahir dan bukan broker, kerana broker hanya nak komisen shj.

  ReplyDelete
 40. bagi saya baik menyimpan kat takaful..sistem simpanan islam no 1 kat malaysia daripada takaful..sistem ekonomi yang kukuh.

  contoh:

  kita simpan RM10,000 setahun

  faedah kehidupan:60%-70% setiap 2 tahun dah dapat RM12,000.
  duit ni boleh guna pergi haji/umrah ke atau buat simpanan sendiri.

  dividen tahunan:4%:RM400

  begitu la duit kita sehingga 20 tahun simpanan...duit simpanan dan diri kita akan dilindungi sehingga 20 tahun kita menyimpan..kalau meninggal atau hilang upaya..kit akan dibayar oleh takaful.company lain takde..jaga duit kita je...kalau tiba2 kita meninggal??duit tu akan dibekukan masuk unit amanah raya..nak keluarkan macam2 caj kene.last2 dapat tak seberapa je..Takaful takkan bekukan duit tu..duit tu akan diberikan kepada kita atau waris kita setelah kita alami kematian atau hilang upaya.

  Senang cerita tengok kat sini;
  http://aiacaretakaful.blogspot.com/


  ReplyDelete
 41. A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

  salam kawan2 semua.

  Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

  Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.Tak perlu fikir macam mane sebabnya Takaful dah bantu kita gandakan simpanan kita dengan selamat.

  simpan 20tahun:apa kita dapat??
  -Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
  Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
  contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
  Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan iaitu 7 kali daripada jumlah simpanan..maknanya khairat kematian+nilai simpanan kita..Ia tak macam unit-unit pelaburan lain yang bekukan akaun kita...kawan2 taknak ke??
  Contoh simpanan setahun RM10,000..
  jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm10,000:rm70,000..
  sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
  Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

  Kalau nak melabur,nak menyimpan ..pilihlah yang halal,kukuh dan selamat.
  kalau nak tanya lebih detail kawan2 boleh call,sms atau email saya.

  A.Hadi Zulyat
  Takaful Advisor
  0145084721
  takafulaiacare@gmail.com

  Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam sistem ekonomi islam..

  ReplyDelete
 42. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ape cara kwn awk tu..blh share sikit?

   Delete
  2. as salam , saya baru jew nk berjinak jinak dengan pelaburan asb ni , ada tak sapa2 yg boley bantu , kerana saya betol2 memerukan pinjman untuk membiyai hutangpiutang ni , tq , harap otai2 dpt membantu ,

   Delete
  3. untk penerangan lanjut hubungi saya @ 019-5788761

   Delete
 43. Asb memang berbaloi

  ReplyDelete
 44. Akaun sy dah pnuh rm200k. Ingt nak tmbah lg tp bank ckp dah high commitment. Arap2 thn dpan ada rezki lbih sbb limit asb sy skrg dah jd rm240k

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 45. halo

  Kami adalah Christian Organisasi dibentuk untuk membantu orang dalam kebutuhan membantu, seperti help.So keuangan jika Anda akan melalui kesulitan keuangan atau Anda kurang dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
  tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda kesulitan untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal silakan Hubungi kami melalui email: GTLENDERS@YAHOO.COM

  Anda menyarankan untuk mengisi dan mengembalikan detail bawah

  KREDIT FORMULIR PENDAFTARAN

  Nama pemohon:
  Jumlah yang dibutuhkan:
  Jangka waktu pinjaman:
  Negara:
  Pekerjaan:
  Sex:
  Umur:
  telepon:
  Pendapatan Bulanan:
  Tujuan pinjaman:

  silakan hubungi kami melalui email: gtlenders@yahoo.com

  terima kasih

  ReplyDelete
 46. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mufti selangor ckp haram. Mufti kelantan pahang dan n sembilan ckp harus. Yg mana betul

   Delete
  2. kalau rasa ragu tinggalkan saja dan hubungi saya utk penerangan lebit lanjut @019-5788761

   Delete
 47. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 48. salam...sy bru nak berjinak2 mlabur kt asb...ni pn dah lme cri bku...hilang msa bnjir...aduyai...cmne ea...lg 1...pndapatan blanan sy kcik je...1.6K - 2.2K sblan...xprnah wt loan...berminat ngn kdua2 cra....loan asb ngan CIMB trust....klu akaun 2 kwsp kita cme ade 8K je kna tmbah la ye...ingt nk campak kt cimb trust...pastu wat dek je...xpyh pkir2...lau k.o pn...ad gak smpanan tuk waris..ank is3...

  ReplyDelete
 49. klu gji skitar 1.6 - 2K sblan brape mksimum leh wat loan asb ye...kdar blanan sy cme bleh byr dlm 5-6 ratus...tolong ......brminat sgt...

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Assalam miss farah....sy brminat nk taw lbh lnjut ttg pelaburan cimb unit trust...how 2 cntact u ?i sent a msg bt yet ddnt get any feedback frm u....

   Delete
  3. Farah..boleh terangkn kt sy detail..whatsapp me plizz 0179458596

   Delete
 50. http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/penilaian-semula-hukum-pelaburan-aamanah-saham-nasional-asn-dan-amanah-saham-bumiputera

  Fatwa terbaru mengatakan pelaburan dlm asb tidak halal.. biarlah kita dpt rezeki melalui cara yg halal. Wallahualam

  ReplyDelete
 51. Good Day,

  Saya seorang pemberi pinjaman uang pribadi terdaftar. Kami memberikan pinjaman untuk membantu orang-orang, perusahaan-perusahaan yang membutuhkan untuk memperbarui status keuangan mereka di seluruh dunia, dengan Suku Bunga tahunan yang sangat Minimal sebagai Low sebagai 3% dalam waktu satu tahun sampai 30 tahun pembayaran periode durasi untuk setiap bagian dari dunia. Kami memberikan pinjaman dalam kisaran 5.000 euro € 100.000.000. Kredit kami diasuransikan dengan baik, untuk keamanan maksimum adalah prioritas kami. Orang yang tertarik harus menghubungi kami melalui email: (calvinkingloanmanagementfirms@gmail.com).

  Menawarkan pinjaman.

  ReplyDelete
 52. Good Day,

  Saya seorang pemberi pinjaman uang pribadi terdaftar. Kami memberikan pinjaman untuk membantu orang-orang, perusahaan-perusahaan yang membutuhkan untuk memperbarui status keuangan mereka di seluruh dunia, dengan Suku Bunga tahunan yang sangat Minimal sebagai Low sebagai 3% dalam waktu satu tahun sampai 30 tahun pembayaran periode durasi untuk setiap bagian dari dunia. Kami memberikan pinjaman dalam kisaran 5.000 euro € 100.000.000. Kredit kami diasuransikan dengan baik, untuk keamanan maksimum adalah prioritas kami. Orang yang tertarik harus menghubungi kami melalui email: (calvinkingloanmanagementfirms@gmail.com).

  Menawarkan pinjaman.

  ReplyDelete
 53. salam...mcm mana nk join dan buat loan asb ni??

  ReplyDelete
 54. sy ada 100k....kalau sy masuk unit trust ok x?

  ReplyDelete
 55. sy ada 100k tp smua dlm akaun asb,mcmana kalau sy laburkan 50k dlm unit trust cimb,ok x?cuba beri jawapan..t.q

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. kami blh beri perlindungan RM1juta utk penerangan lanjut hubungi sy @019-5788761

   Delete
 56. kenapa asb loan nak kena tolak yang bayaran lak....tp simpanan sendiri xpayah tolak...bukan k same jer...kita bayar loan same kita smpan jugak...

  ReplyDelete
 57. Benarkah ASB adalah pelaburan syubhah?

  ReplyDelete
  Replies
  1. utk penjelasan lanjut hubungi saya @ 019-5788761

   Delete
 58. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak ? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut .

  Mr Excel

  menawarkan pinjaman

  ReplyDelete
 59. http://stayreward.com/index.php?share=23590

  ReplyDelete
 60. http://stayreward.com/index.php?share=23590

  ReplyDelete
 61. http://stayreward.com/index.php?share=23590

  ReplyDelete
 62. Kalau kat malaysia ni,boleh dikatakan semuanya ada was was..cuma perasan atau tak yer... Kalau kita kerja cwa kita kata tak was was dah untung besar. Sebab itu periuk nasi kita. Cuba cerita sikit..patuh syariah ke...syariah yg kene patuh... Pikir...pikir

  ReplyDelete
 63. Ye betul,bila dah kerja kat tempat lain..kita cari salah tempat kerja lama pulak... Itulah manusia

  ReplyDelete
 64. SELAMAT DATANG MIXA PAUL PINJAMAN PERUSAHAAN.
  Saat ini kami menawarkan 3% pinjaman Pendidikan, pinjaman bisnis, pinjaman rumah, kredit pertanian, pinjaman pribadi, pinjaman Auto dan pinjaman Xmas di kisaran $ 2,000.00 usd untuk maksimum $ 10,000.000.00 usd, Jika tertarik, Anda akan menunjukkan minat Anda dengan memberikan rincian di bawah ini untuk melangkah lebih jauh via mixapaulinvestment.link@gmail.com

  KREDIT APLIKASI

  Nama pemohon: _____________________
  Umur: _____________________
  Sex: _____________________
  COUNTRY: _____________________
  Status pernikahan _____________________
  Pekerjaan _____________________
  Lokasi: _____________________
  Jumlah Dibutuhkan _____________________
  Durasi: _____________________
  Telepon: _____________________

  Email: mixapaulinvestment.link@gmail.com

  Managing Director
  Mr.Mixa Paul

  ReplyDelete
 65. SELAMAT DATANG MIXA PAUL PINJAMAN PERUSAHAAN.
  Saat ini kami menawarkan 3% pinjaman Pendidikan, pinjaman bisnis, pinjaman rumah, kredit pertanian, pinjaman pribadi, pinjaman Auto dan pinjaman Xmas di kisaran $ 2,000.00 usd untuk maksimum $ 10,000.000.00 usd, Jika tertarik, Anda akan menunjukkan minat Anda dengan memberikan rincian di bawah ini untuk melangkah lebih jauh via mixapaulinvestment.link@gmail.com

  KREDIT APLIKASI

  Nama pemohon: _____________________
  Umur: _____________________
  Sex: _____________________
  COUNTRY: _____________________
  Status pernikahan _____________________
  Pekerjaan _____________________
  Lokasi: _____________________
  Jumlah Dibutuhkan _____________________
  Durasi: _____________________
  Telepon: _____________________

  Email: mixapaulinvestment.link@gmail.com

  Managing Director
  Mr.Mixa Paul

  ReplyDelete
 66. Saya adalah salah seorang pelabur asb secara pinjaman. Pendapat saya kaedah pelaburan secara pinjaman adalah terbaek.

  ReplyDelete
 67. Xngeri kew guna duit riba' nk buat pergi haji.. Sekadar renungan..

  ReplyDelete
 68. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak ? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut .

  nama:
  jumlah :
  durasi :
  Pin Phone :
  Negara :

  menawarkan pinjaman

  ReplyDelete
 69. Dah kira byk kli,tp msh x telly dgn nilai yg diberi..bole tlg explain?

  ReplyDelete
 70. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis , pinjaman pribadi , pinjaman rumah , mobil
  pinjaman , pinjaman mahasiswa , pinjaman konsolidasi utang , pinjaman tanpa jaminan , usaha
  modal , dll .. Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
  lembaga untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
  solusi pinjaman Anda ! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi , saya memberikan pinjaman kepada
  perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau
  2 % . Bunga . Silahkan hubungi kami via email divinegraceloanfirm@gmail.com

  PEMINJAM 'S DATA S

  1 ) Nama Lengkap : .......................................................
  2 ) Negara : ...........................................................
  3 ) Alamat : ..........................................................
  4 ) Negara : ..............................................................
  5 ) Sex : ................................................................
  6 ) Status Pernikahan: .................................................
  7 ) Pekerjaan: .....................................................
  8 ) Nomer Telpon: ................................................
  9 ) Saat ini posisi di tempat kerja : .....................
  10 ) Pendapatan Bulanan : .............................................
  11 ) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan : .....................................
  12 ) Jangka waktu pinjaman: ................................................
  13 ) Tujuan Peminjaman : ............................................
  14 ) Agama : ........................................................
  15 ) Apakah Anda menerapkan sebelum ....................

  terima kasih,
  Mrs Elizabeth Taylor

  ReplyDelete
 71. Yang Penting, MENEPATI SHARIAH!

  Saya cadangkan invest dalam CWA (CIMB Wealth Advisor) untuk Islamic investment.
  (Kalau nak buat conventional investment mungkin Public Mutual agak baik.)

  Kalau sayang nak keluar cash tiap2 bulan, keluar satu amount sekali seumur hidup.
  Katakanlah RM1,000. Simpan sekurang-kurangnya 3 tahun. Lagi cantik kalau 10 tahun. Jangan terkejut dengan performance yang CWA (CIMB Wealth Advisor) insyaAllah boleh beri.

  Atau kalau sayang nak keluar duit cash, boleh guna duit EPF. Alang-alang nak tunggu umur 55tahun baru boleh guna, elok laburkan. Tak rugi,kan?

  https://www.facebook.com/AlMashoorA

  InsyaAllah mereka boleh bantu :D

  ReplyDelete
 72. ouh lupa email~

  syedhasans@yahoo.com

  Pengasas Al-Mashoor Advisory. Consultant berlesen CWA.

  ReplyDelete
 73. Selamat siang,
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman atau ditolak oleh bank di sini adalah kesempatan bagi Anda untuk menjadi bahagia lagi Firm Loan Global sini untuk mengakhiri semua masalah dan khawatir,
  Kami menawarkan pinjaman kepada individu, perusahaan dan badan usaha berbadan hukum dengan bunga 2% dalam jangka panjang dari 1-40 tahun. jumlah minimum yang dapat dipinjam $ 1,000.00 dolar AS untuk maksimal $ 10.Million. kita disahkan oleh Pemerintah Federal sangat negara ini untuk memberikan pinjaman on line orang yang tertarik dapat menghubungi kami via Email: globalloanfirm101@gmail.com,
  jangan ragu untuk mengajukan pertanyaan apapun,

  kami menunggu respons yang cepat dan permintaan,

  terima kasih

  ReplyDelete
 74. Maa TAKAFUL dividen track record
  2009 - 16%
  2010 - 21.82%
  2011 - 16%
  2012 - 14%
  2013 - 16%

  Buat la simpanan dengan maa TAKAFUL dividen dapat perlindungan pun dapat..
  Email - ajie2882@gmail.com

  ReplyDelete
 75. I am in agreement with the editor's point of view about borrowing money to invest in ASB loan. I have before facing the dilemma whether it is a smart move to get a loan or not. To strengthen my knowledge in investment world, I have read many financial books such as from Azizi Ali, Warren Buffett, Robert Kiyosaki etc. Finally, after doing some homework and study I have concluded that borrowing money to invest into ASB is not a wise move. One of golden and proven principle used by many millionaires investors from what I know has stated that saving money without borrowing money to invest always outperform to those borrow money to invest. So, that principle is applied to this case too.

  There are few points that why borrowing money has its disadvantage here:
  1. Lets say, if I borrow RM200k and for loan tenure of 20 years, by using a method rolling back my dividend from 2nd year until finish, I will get RM200k plus small amount (leftover) of dividends. Estimate is less than RM40k. But remember this, the value of RM200k ++ for sure doesn't have the same value of today due to inflation rate (3-4% per year). So I lose.
  2. If I borrow money, my name will be listed in CCRIS. This will impact to my financial profile which can affect me to borrow money for other purpose in future (housing loan, car loan erc) because bankers will take my monthly commitment (ASB loan) as a consideration, I have seen many friends of mine force to surrender their ASB loan because their application for housing loan was rejected due to high commitments. So, I cannot foresee what will happen in future because our priority and necessity will change too.

  I would like to apologize if my sincere comment might offended anyone. This is just my personal point of view. Everyone may see this thing different than me but please do some homework before jump into the boat.
  Thanks.

  ReplyDelete
  Replies
  1. if you really read rich dad poor dad by robert kiyosaki, you will notice that he said, the new rule of money is, "saver are loser, while debtor are winner". in asb context, it goes like this.

   if you are a saver,

   you lose because you save too little money for long run. why? because not only your own savings in ASB too little, but inflation rate will eat it too. this means your hard saved money value will lower value because of inflation.

   now, lets look at if you are a debtor,

   you take ASB loan. say 200k.

   what happen is, your 200k will make money for you faster than using your own saved money.

   which means, you get higher dividend! the ASB dividend is yours.

   if you borrow 200k, you get around 17k dividend per year!

   lets say you pay 1000 permonth every year, which means 12k per year.

   so every year you earn 17k - 12k = 5k pure money!

   5k / 12 = RM416 permonth!

   what can you do with RM416? well, you can pay for your electric bill, water bill, streamyx, astro...

   see that? that is the power of ASB loan.

   the calculation above is if you pay for FIRST YEAR only.

   starting for second year, you stop paying anything.

   now, what if, you use your salary to continue paying the 1000 repayment of asb loan until year five, and keep your div inside asb (the pure 17k div money).

   that means, your 200k asb deposit will become:

   217k deposit on second year.

   234k third year. (rough estimate)

   250k fourth year. (rough estimate)

   267k fifth year. (rough estimate)

   wow!

   lets say you stopped paying the 1000 permonth loan at sixth year.

   so now you have 267k ASB deposit.

   your div is: 267k x 0.087 = 23k !

   23k div of pure money!

   then you use 12k = repayment per year.

   23k - 12k = 11k pure div money!


   what can you do with the 11k every year?

   note that if you take out the div 12k to pay asb installment,

   and 11k pure div money to enjoy...

   you still have 267k asb deposit!

   you know what that means?

   this means the 267k ASB deposits will earn you another 23k next year.

   then you:

   pay 12k to asb installment again and
   have 11k pure div money every year to ENJOY!

   well?

   what do you think now?

   Consider to reread the RICH DAD POOR DAD and INCREASE YOUR FINANCIAL IQ book by Robert Kiyosaki to get the concept of:

   "New Rule Of Money(starting 1971) - Saver are Loser, Debtor are Winner".

   you will glad you did read it again.

   before i go, understand this. It is not ASB Loan that make you rich, but your "financial intelligence" which will make you rich.

   keep learning and increasing your financial intelligence to get really really rich :D

   i wish you all the best and we together2 become rich people :D

   - M

   Delete
  2. Hahaha..1k??.kidding.. i need to pay 1304 permonth for 200k loan 22years. Actually i go for.25years but bank approve 22 years. My age 35. 25 years about 12++ permonth

   Delete
  3. Hi cikgu ucie, :D when i said 1k, it is to make it easy to explain the benefit of ASB loan. I take 200k for 30 years. so i just pay RM1116 permonth.

   the longer you take the loan, the less you pay permonth. and thus, the more dividend profit go into your pocket. he he he he.

   Thats why, I feel regret not taken ASB Loan earlier. If only i take it 5 years earlier... some of my friend already enjoying their asb loan dividend to renovate house. hmmmm

   Delete
 76. artikel kt atas tulis bank akn ingatkan kita jika kita terlupa bayar ansuran bulanan..situasi saya pula berbeza..sy pernah mohon loan melalui cimb pada awl tahun lepas..lepas 3 bulan,sy xterima apa2 surat @ panggilan dari pihak bank yg memberitahu loan sy dh lulus @ tidak..jadi saya anggapkan loan sy xlulus.. beberapa hari lepas sy dpt surat dr cimb mengatakan akaun asb sy sudah ditutup dn sy mempunyai baki tertunggak sebanyak 200+-..bila sy minta penjelasan dari pihak bank staf cuma cakap kami minta maaf encik..punya la menyirap..sapa nak tolong setelkan? call 0142766750..zai

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau dah buat pinjaman, kena la alert.

   saya dapat sms dari cimb mengatakan saya nyer asb loan dh lulus.

   tiada masalah. jangan putus asa, buat balik loan asb. ok?

   kali ni lebih alert ok. yang lepas jadikan pengajaran. manfaat asb loan jgn abaikan. rugi woo!

   nota: saya bukan asb loan advisor so jgn cari saya :D

   Delete
 77. Halo,
  Hal ini untuk memberikan informasi kepada masyarakat umum Robort Itu Mrs Janet , pemberi pinjaman pinjaman pribadi Anda membuka kesempatan keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan . Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga 2 % untuk Individu , PERUSAHAAN dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan dimengerti . hubungi kami hari ini melalui e - mail di : ( janetrobort@gmail.com )

  DATA Peminjam ' S
  1 ) Nama Lengkap : ............................................. ..........
  2 ) Negara : .............................................. .............
  3 ) Alamat : .............................................. ............
  4 ) Negara : .............................................. ................
  5 ) Sex : .............................................. ..................
  6 ) Status Pernikahan: ............................................. ....
  7 ) Pekerjaan: .............................................. .......
  8 ) Nomer Telpon: ............................................. ...
  9 ) Saat ini posisi di tempat kerja : .....................
  10 ) Pendapatan Bulanan : .............................................
  11 ) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan : .................. dan ...................
  12 ) Jangka waktu pinjaman: ............................................. ...
  13 ) Tujuan Peminjaman : ............................................
  14 ) Agama : .............................................. ..........
  15 ) Apakah Anda menerapkan sebelum .................................

  terima kasih,
  Mrs Janet

  ReplyDelete
 78. Pernahkah Anda berpikir untuk mendapatkan penyedia pinjaman yang sah di mana Anda ingin
  untuk menginvestasikan kembali dividen setelah banyak? Ambil waktu hidup keuangan
  menawarkan dan bisnis, pendidikan, perumahan dan pembangunan memberikan tumpangan.
  500 sampai 200,0000,000 dari mata uang apapun pilihan Anda dengan maksimal 30 tahun pada 2,0%. bunga.

  Pemohon yang terhormat,

  Jika Anda tertarik silakan hubungi kami johnnywilliams45@hotmail.co.uk


  Pak Johnny Williams (MD).
  Pinjaman / Penyedia Keuangan.
  © 2014.

  ReplyDelete
 79. Hai byknya asb advisor kt sini..prefer no 2 kot, buat apa nk loan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau dengan loan, boleh tingkatkan pulangan dividen anda tiap tahun?

   kalau simpan sendiri, pulangan = 8% dari duit simpanan anda.

   kalau loan asb, pulangan = 20% dari duit yang anda labur untuk bayar installment.

   soalannya, anda nak setakat 8% or 20% pulangan daripada duit yang anda masukkan ke ASB?

   Delete
 80. Hari baik untuk Anda .

  Apakah Anda mencari pinjaman sangat asli ? Pada tingkat yang terjangkau ? Dalam waktu 2 sampai 3 hari kerja . Apakah Anda pernah ditolak secara konsisten ? oleh bank-bank dan lembaga keuangan lainnya ? Kabar baiknya adalah ini! Kami menawarkan pinjaman mulai dari € 1,000.00 sampai $ 30,000,000.00 Max . 3 % bunga per tahun . PINJAMAN untuk mengembangkan ekspansi bisnis EDGE / bisnis yang kompetitif . Kami bersertifikat , dapat dipercaya , dapat diandalkan , efisien , cepat dan dinamis . Dan co - pemodal kerja Real estate dan semua bentuk pembiayaan usaha , Balas ke e -mail ini : betterdayfunds@aol.com perusahaan pinjaman

  Kami menyediakan pinjaman jangka panjang dari satu bulan sampai lima puluh tahun .

  Kami menawarkan jenis berikut pinjaman dan banyak lagi ;

  * Pinjaman Pribadi ( pinjaman tanpa jaminan )

  * Pinjaman Bisnis ( pinjaman tanpa jaminan )

  * Pinjaman Konsolidasi * Kombinasi Pinjaman

  * Home Improvement .


  Silakan jika Anda senang dan tertarik pada tawaran keuangan kami , tidak Ragu-ragu untuk menghubungi kami jika Anda membutuhkan jasa kami karena Anda akan perlu untuk memberikan kami informasi berikut untuk memulai proses jumlah pinjaman Anda sesuai. Silakan jika Anda tertarik pada pinjaman mendesak saat ini E - mail kami dengan alamat email berikut : betterdayfunds@aol.com

  Best Regards
  Tedy Kate

  ReplyDelete
 81. salam, part pinjaman tu ad yg salah, suppose to be bukan tolak 51 300, should be tolak (51 300- 30, 000) = 21 300. 30K tu mmg duit kita, yg 21 300 tu interest bank. kena tolak interest jer. btw 200 & 171 tu x tally. klu samakan lg nice. can't decide which one is better.

  ReplyDelete
 82. Butuh suasana pinjaman pribadi atau bisnis untuk berbagai keperluan? Jika demikian, hubungi kami melalui e-mail ... johnpaulsonloanfinance@gmail.com
  nama:
  Proporsi:
  durasi:
  negara
  tujuan:

  ReplyDelete
 83. Assalam,

  Satu lg keburukan loan asb iaitu terikat dgn riba.... WAllahualam....

  ReplyDelete
 84. Adakah anda memerlukan 100% Kewangan? Kami peminjam korporat; kita memberi pinjaman
  personaliti yang sangat jujur ​​dan boleh dipercayai. Tawaran Ranges dari
  $ 1,000.00 Min. kepada $ 50.000.000,00 @ faedah 3% setiap tahunan 1-25
  tahun sebagai tempoh pinjaman. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga anda dan memiliki
  impian rumah juga dengan scheme.contact Pinjaman Am kami
  Email: ehisbenloanoffer@gmail.com Jika berminat, sila menyediakan
  berikut:
  nama:
  Jumlah Diperlukan:
  Tempoh pinjaman:
  Nombor Telefon:
  negara:
  seks:
  Tujuan pinjaman:
  pekerjaan:

  ReplyDelete
 85. Your commentHalo, apakah Anda membutuhkan atau Anda kehabisan dana, atau Anda perlu untuk membiayai bisnis Anda dan mengurus keluarga Anda? Kami di sini untuk membantu Anda dengan segala jenis pinjaman. Mohon email mauricefinance@hotmail.com hari ini dan mendapatkan pinjaman Anda pada tingkat bunga 2%.
  EMAIL: mauricefinance@hotmail.com
  Salam,
  Sir, Maurice

  ReplyDelete
 86. Nama pun pelaburan..so simpanlah sikit tetapi konsisten..

  Cara berfikir org bijak wang ialah wang bekerja lebih..formulanya ialah compounding effect. Jika tiap2 tahun gunakan dividen untuk byr loan..mmg tak berbaloi la melabur..komitmen loan tu pun diambilkira..

  ReplyDelete
 87. Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat dan mudah? Saya Mr Jonna, CEO Jonna perusahaan pinjaman keuangan, saya membiarkan Anda tahu bahwa ini adalah sebuah perusahaan pinjaman yang memberikan fasilitas pinjaman dengan tingkat bunga sebesar 2% menjadi organisasi orang / bisnis yang membutuhkan uang. Aku ingin kau tahu bahwa jumlah pinjaman Anda akan diberikan kepada Anda. Kami menawarkan semua jenis pinjaman kepada orang-orang berpikiran serius yang membutuhkan bantuan keuangan. Untuk mendapatkan prosedur pinjaman dimulai, mengirimkan kepada kami rincian sebagai berikut:-email: jonnafinance@outlook.com

  ReplyDelete
 88. Ada blog tulis pasal Loan ASB.

  http://asbclub4u.blogspot.com/

  ReplyDelete
 89. Hello, Saya Puan Heather Putih, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang mengorbankan pinjaman peluang masa. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak seperti yang kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur pada perniagaan pada tahap 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami adalah memberi dan menerima bantuan dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: qualityloanltd@qualityservice.com

  ReplyDelete
 90. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rachel Williams, pemberi pinjaman pinjaman swasta membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (passionloancompany@gmail.com)

  ReplyDelete
 91. Halo,

  Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, hipotek, mobil
  pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang konsolidasi pinjaman, pinjaman tanpa jaminan, usaha
  modal, dll ... Anda berada di tempat yang tepat
  Solusi Kredit! Saya seorang pemberi pinjaman swasta yang
  Individu dan bisnis dengan suku bunga rendah dan terjangkau
  Tingkat bunga 3%. Hubungi kami melalui email:
  kelvintony39@gmail.com

  Aplikasi pinjaman.

  Nama lengkap Anda:
  alamat:
  negara:
  Status:
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
  seks
  Pinjaman DURASI:
  telepon:
  fax:
  Pendapatan Bulanan:
  Yang tepat tanggal Anda butuhkan pinjaman:
  pekerjaan:
  Sebelum aplikasi pinjaman:

  Catatan: kembali kepada kami
  relação

  ReplyDelete

 92. Goodnews hari ini Adakah anda pernah ditolak oleh bank, adakah anda mempunyai kredit yang miskin atau status kewangan yang buruk dan anda memerlukan pinjaman segera bagi mana-mana sebab-sebab berikut
  . menyelesaikan hutang anda,
  . membayar yuran sekolah untuk anak-anak anda,
  . menyiapkan projek,
  . membina sebuah rumah atau
  . memulakan perniagaan. Atau untuk apa jua tujuan,
  Hubungi kami sekarang melalui: linncfinance@gmail.com dengan butiran-butiran berikut untuk cepat, pinjaman anda selamat
  nama:
  jumlah:
  jangka masa:
  negara:
  Nombor Telefon:
  e-mel:
     Terima kasih
  Menunggu permohonan mendesak anda.
  Nota semua jawapan hendaklah dimajukan kepada: linncfinance@gmail.com.

  ReplyDelete
 93. Halo, saya Mrs.Clara, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: claraaldermanloans@gmail.com atau claraloans@financier.com

  ReplyDelete
 94. Memang menarik blog ni,sesuai dengan situasi saya sekarang. Tengah survey pelaburan mana yang paling menguntungkan :)

  ReplyDelete
 95. Halo, saya Mrs.Clara, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: claraloans@financier.com

  ReplyDelete
 96. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
  pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, usaha
  modal, dll .. Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
  institusi untuk o
  Mrs Stacy Banksne atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
  solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada
  perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari
  2%. Bunga. Silahkan hubungi kami via email financialfutureloanfirm@gmail.com

  terima kasih,
  Mrs stacy

  ReplyDelete
 97. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
  pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, usaha
  modal, dll .. Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
  institusi untuk atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
  solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada
  perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari
  2%. Bunga. Silahkan hubungi kami via email financialfutureloanfirm@gmail.com

  terima kasih,
  Bank mrs stacy

  ReplyDelete
 98. Halo, saya Mrs.Morris, pemberi pinjaman pinjaman pribadi WHO memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk Meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan Lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih Karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada Individu yang membutuhkan bantuan keuangan, Yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda Bahwa kita Menyediakan bantuan Handal dan Penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: chloemorrisloan@gmail.com

  ReplyDelete
 99. menawarkan pinjaman

  Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut.

  nama:
  jumlah:
  Durasi:
  Pin Phone:
  Negara:

  ReplyDelete
 100. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, kredit mobil, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Bunga. Silahkan hubungi kami via email donnelfinancialloanservices@gmail.com

  terima kasih,
  Mr Donnel lucas

  ReplyDelete
 101. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, kredit mobil, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Bunga. Silahkan hubungi kami via email donnelfinancialloanservices@gmail.com

  terima kasih,
  Mr Donnel lucas

  ReplyDelete
 102. Halo, saya Mr Johnson Bill, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda? Apakah Anda pernah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Tidak terlihat lagi karena kami berada di sini untuk semua masalah keuangan Anda di masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (johnsonbill804@gmail.com)

  ReplyDelete
 103. Adakah anda memerlukan pembiayaan dan anda telah dikecewakan oleh bank. Kami boleh menyediakan pembiayaan langsung sehingga 5 juta pada kadar faedah yang mudah. Kami menawarkan 100% pembiayaan perkhidmatan termasuk: - Pinjaman Konvensional dan peribadi kepada individu; Pinjaman jangka komersial untuk usaha perniagaan skala sederhana dan besar; Pentadbiran perniagaan kecil (SBA) pinjaman untuk usaha perniagaan kecil, Malaikat pembiayaan & pinjaman perniagaan permulaan; pinjaman pelaburan dan pinjaman Harta Tanah, pembiayaan kediaman dan komersil, pembiayaan & Gudang. Hubungi kami untuk maklumat lanjut di - elizabethloaninvestment@live.com

  ReplyDelete
 104. `Nama saya Karina Agus, tinggal di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada semua mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati penipu kerana mereka adalah bulan everywhere.Few lalu saya dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, keadaan terdesak dan kemiskinan , saya telah scammed oleh beberapa firma yang dikenali sebagai pinjaman di dalam talian. Saya kehilangan harapan tidak sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan Clara Alderman yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar daripada $ 79,000 dalam masa 24 jam tanpa sebarang tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat amaran yang ansuran pertama saya 2 jam selepas i digunakan. Saya menyeru rakan-rakan indonesian yang memerlukan pinjaman untuk membantu anda melalui kenalan Mrs.Clara: claraloans@financier.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: Karinaagus2@gmail.com

  ReplyDelete
 105. Pencari pinjaman Dear.

  Adakah anda dalam apa-apa masalah kewangan? Adakah anda ingin memulakan perniagaan atau membayar hutang? Ini syarikat pinjaman telah ditubuhkan oleh organisasi hak asasi manusia yang luas dengan tujuan tunggal untuk membantu golongan miskin dan orang-orang yang mengalami masalah kewangan dalam kehidupan dunia. Jika anda ingin memohon untuk pinjaman, kembali kepada kami dengan butiran di bawah ini melalui e-mel kami: annayehowshuwa@gmail.com

  nama:
  Jumlah Pinjaman Diperlukan:
  Tempoh pinjaman:
  Nombor Telefon:

  Terima kasih dan Tuhan memberkati
  salam
  Puan Anna

  ReplyDelete

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks