Wednesday, December 26, 2012

Bandar Paling BERBAHAYA Di Dunia

SOUTH AFRICA HI- JACKING HOT SPOT
Negara ini telah digambarkan sebagai 'perogol dunia', dengan nisbah 1183 rogol bagi setiap 100,000 orang. Bukan sahaja insiden yang tinggi berita rogol buruk bagi pelawat, tetapi terdapat juga pembunuhan kadar yang amat tinggi. Negara ini secara konsisten mempunyai salah satu kadar pembunuhan tertinggi di dunia. Walaupun kebanyakan jenayah berlaku di kawasan miskin dan pengawal bersenjata kerap melindungi kumpulan pelancongan yang kaya.

BRAZIL
Orang yang kelihatan seperti pelancong disana adalah sasaran untuk dirompak. Kemiskinan mendesak mereka melakukan sedemikian. Pertumbuhan ekonomi telah meluaskan jurang antara kaya dan miskin dan kadar jenayah melambung. Jenayah jalanan berleluasa di bahagian Rio de Janeiro dan Sao Paolo, dan ia adalah perkara biasa bagi pelancong jika mereka diancam dan menyerahkan barang-barang berharga.

COLOMBIA
Colombia adalah sebuah negara yang benar-benar tanpa undang-undang dan penuh dengan kes penculikan. Terdapat 2338 pada tahun 1998 kes. Daripada jumlah ini 138 telah dibunuh oleh penculik. Keempat di dunia untuk kes pembunuhan dengan nisbah 69,98 setiap 100,000 orang pada tahun 2006, ramai yang terkorban adalah datuk bandar tempatan, puluhan dibunuh setiap tahun. Dan sudah tentu, Colombia membekalkan 75% bekalan dunia kokain. Kumpulan separa tentera berperang berterusan kepada kerajaan.

RUSSIA
Mafia Russia sangat berkuasa dan dipercayai bahawa terdapat lebih samseng daripada polis di tanah ini tanpa undang-undang ini.Nisbah kes bunuh adalah setiap 18 minit bagi seorang, purata 84 pembunuhan sehari dalam sebuah negara yang mempunyai bilangan penduduk seramai 143 juta orang.

SOMALIA
                        
Somalia adalah sebuah negara yang sangat miskin yang terkenal untuk rasuah. Lanun membuat rondaan di perairan sekitar pantai bersenjatakan AK-47 dan kerap merampas kapal dan tahan krew untuk tebusan.

Sumber 

2 comments:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks