Tuesday, November 20, 2012

Kenali 8 Blogger Terkaya Dunia

1. Dalam melakukan penjelajahan di alam maya (internet) Pemikir terjumpa beberapa fakta dan artikel menarik berkaitan dengan pendapatan blogger. Kali ia melibatkan pendapatan blogger teragung / terhebat dunia. Tidak langsung pernah terfikir oleh Pemikir akan ada blogger persendirian yang boleh mendapat pendapatan begini hanya dengan blogging.

2. Fuhhh... Terpegun seketika.... Pemikir sekadar minat berblog dan setelah membaca dan mengetahui fakta mengenai blogger hebat dunia ini Pemikir terusik jiwa untuk melakukan sesuatu. Kalau mereka boleh dapat sejuta Dollar atau 3 juta Ringgit setahun. Tak kan lah Pemikir tidak boleh dapat Rm 300.00 setahun. Cukup la tu untuk Blogger yang berblog untuk mengisi masa lapang dan berblog untuk melepaskan tekanan setelah menulis bahan akademik seperti Pemikir.

Blogger terkaya dunia


Pemilik : Mark Frauenfelder
Mula : January 2000
Pendapatan : 1 Milllion setahun
Topik : Komik, Fiksyen, Ilmiah, Komputer, dan Teknologi
Trafik : 22 juta paparan halaman dan 2.6 juta pengunjung unik
Kemaskini : 20-40 post sehari dengan 4 penulis bayaran
Sumber penghasilan : Iklan dengan Harga US $ 350 seminggu (butang kecil), iklan banner $ 2000 – $ 3000 untuk minimum 170,000 impresion

Pemilik : Jeremy Schoemaker
Mula : Oktober 2005
Pendapatan : $12,000 sebulan
Topik : Make Money Online
Trafik : 20,000 pengunjung unik sehari
Sumber penghasilan : Produk sendiri, AuctionAds dan Adsense

Pemilik : Josh Marshall.
Mula : November 2000
Pendapatan : $54,000 sebulan
Topik : Politik
Trafik : 500,000 page views seminggu
Sumber penghasilan : Iklan, affiliate

Pemilik : Mario Lavandeira
Mula : September 2004
Pendapatan : $110,000 per bulan
Topik : Gosip selebriti
Kemaskini : 20 post sehari
Trafik : 4 juta pengunjung unik sehari
Sumber penghasilan :Iklan (1 banner berharga $13,000 per hari)

Pemilik : Jake Dobkin
Mula : Januari 2003
Pendapatan : $50,000 per bulan
Topik : Tentang New York, seni, makanan, events, dan 7 kota-kota metropolitan dunia
Kemaskini : 20-25 post per hari (lebih dari 5 penulis)
Trafik :7 juta page views sebulan
Sumber penghasilan : Iklan

Pemilik : Michael Arrington
Mula : Jun 2005
Pendapatan : $200,000 per bulan
Topik : mobile technology, and sites
Trafik : 5 juta page views per bulan
Sumber penghasilan : Iklan (button kecil $300 dan banner paling kecil $1,000 per minggu)

Pemilik : Pete Cashmore
Mula : Julai 2005
Pendapatan : $166,000 per bulan
Topik : Trend of mashups
Trafik : 4 juta page views per bulan
Sumber pendapatan utama : Iklan teks ( $100 per minggu) dan banner ( $2,000 per minggu)

Pemilik : Darren Rowse
Mula : November 2004
Pendapatan : $100,000 per tahun
Topik : Make money online dan make money bloggin
Kemaskini : 1-2 post per hari
Trafik : 1.5 juta pengunjung per bulan
Sumber pendapatan utama : Chitika, Google AdSense, Text Link Ads, dan Amazon Associates.

9. Suara Pemikir
Pemilik : Malu Nak Kabo
Mula : April 2012
Pendapatan : Masih Mencari
hehehehe

3. Namun, pada hakikatnya para blogger dari Malaysia pun telah ramai yang dah berjaya menjana pendapatan yang berjumlah ribuan atau puluhan ribu ringgit sebulan dengan blog atau website.Walaupun nampak senang,hanya perlu ada laptop dan Internet. Tapi ianya taklah semudah yang disangka. Cuba dulu baru tahu... apatah lagi persaingan blogger Malaysia sekarang ni semakin hebat. Kalau tak ada minat, memang susah untuk bertahan.

4. Apapun tidak salah untuk mencuba. Good Luck. jangan lupa tinggalkan komen ok.

Oleh : pemikir
Gambar : Google

6 comments:

  1. Aku suka bebeno yang nombor 9 tu. hahahahaa berapalah dapat agaknya. kot banyak sangat tu yang malu nak habaq. takut blogger lain jelous

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa boleh buat. Takut takut nanti dikejar LHDN tu yang tak kabo jumlah pendapatan tu.

      Delete
  2. Nmpaknya blogger ke sembilan tu berahsia. Kalau dedahkan alahai kalah pendapatan mat saleh tu semua.

    Income bukan di dunia semata, di akhirat juga ada in shaa Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang sebaiknya Tuan Sabree Hussin. Habuan di sana lebih menjamin hasil yang tiada tolok bandingnya.

      Delete
  3. Amboi amboi blogger nombor 9 tu. nak berahsialah pulak kan.

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks