Wednesday, November 21, 2012

Fakta Menarik Kereta Mewah VVIP Malaysia

Kereta Mewah memang menjadi idaman setiap orang. Mampu atau tidak bukanlah menjadi persoalan utama. Apa yang pasti mengidam untuk memiliki atau memandu kereta mewah padti ada pada diri seseorang sekiranya memiliki keupayaan untuk tujuan itu.

Kali ini kita berkongs post yang dibuat oleh berita semasa iaitu senarai kereta-kereta mewah orang kenamaan di Malaysia. pemikir tidak mahu bercerita panjang. Anda saksikan dan lihat sendiri. Apa pun EJNOYYYY.
PFJ 1 dan BGJ 7 itu adalah kereta family Dato Ilyas yang merupakan Director of VW Cars Sdn Bhd. Kalau dahulu dia merupakan AP holder for Volkswagen. Sekarang tidak lagi, semenjak 10 November 2009 yang lalu. Kereta Nissan GTR and Bentley Flying Spur pun termasuk dalam koleksi kereta yang mereka ada. Tapi itula, gambar kereta tersebut tiada buat masa ini.

Kereta Bently ini adalah kenderaan rasmi Sultan Mizan

Kereta yang digunakan Tun Dr. Mahathir Mohamad semasa berlangsungnya MAHA 2008 di Serdang.

Kereta sport Maserati ini digunakan oleh Jean Todt semasa Monsoon Cup di Terengganu

Kedua-kedua kereta mewah di atas adalah kepunyaan Ahli Parlimen Jerantut, Datuk Seri Tengku Azlan Ibni Sultan Abu Bakar yang juga merupakan adik kepada Sultan Pahang.

Semua kereta mewah di atas milik individu yang bernama JP Chin. Siapa JP Chin ini? Beliau dahulu merupakan IBM regional manager. Sekarang ini, beliau dikatakan sudah ada team racing sendiri.

Ini pula kereta kepunyaan anak JP Chin.
Kereta Maybach 64 adalah kepunyaan Exec Chairman bagi Sapura Holdings, Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir

Kereta Pagani Zonda di atas adalah milik individu yang ke 16 terkaya di Malaysia untuk tahun 2009, Datuk Mokhzani Mahathir

Kereta yang digunakan oleh Datuk Nik Aziz Nik Mat semasa menghadiri muktamar PAS di Shah Alam tempoh hari.

Kereta Rolls Royce Phantom VI, sangat-sangat rare. Kebiasaannya hanya digunakan oleh individu yang mempunyai kedudukan tinggi di dunia. Jangan hanya pandang kepada plat kereta ini semata. Ini kerana pemilik kereta ini tidak pernah kisah dengan nombor plat tersebut dan harga kereta Rolls Royce Phantom VI sekitar RM2 juta dan ia juga merupakan pemilik yang sama dengan kereta Rolls Royce Chinese Eye ini.

Kereta-kereta milik Sultan Johor. Lamborghini Espada dan Suburban.

Kenderaan rasmi Tengku Mahkota Kelantan

Ini kereta Zainal, UMNO Cawangan Pudu

Datuk Zainudin Maidin, bekas Menteri Penerangan sebelum ini memiliki kereta seperti ini, Mitsuoka

Kenderaan rasmi yang sering digunakan oleh Tuan Yang Terutama Melaka, Tun Khalil Yaakub

Ini merupakan kereta Sultan Pahang, Bentley dengan no platnya C1

Kenderaan rasmi TYT Sarawak

Seorang lagi individu yang memiliki Kereta Pagani Zonda di Malaysia iaitu, Tengku Mahkota Johor

Semasa TMJ memandu di Kuala Lumpur. Semua kena berhenti.

Hummer Tengku Mahkota Johor ada dibelakangnya. Ya kalau dahulu Tengu Ibrahim merupakan Tengku Mahkota Johor, tetapi tidak lagi sekarang. Baginda kini adalah Sultan Johor. Adakah semua kerata-kereta mewah dan rare ini ini akan menjadi milik Tengku Ismail putera sulung Sultan Johor, Sultan Ibrahim?
Sememanya diketahui, Sultan Ibrahim semasa menjadi Tengku Mahkota Johor sebelum ini suka dan gemar memiliki model kereta yang mahal dan eksklusif. Bukan sahaja Sultan Brunei yang mempunyai deretan dan koleksi kereta-kereta mewah, bahkan Sultan Ibrahim pada masa itu juga tidak terlepas peluang memilikinya yang disimpan dalam garaj khasnya dengan setiapnya mempunya plat ekslusif “TMJ”

Satu lagi koleksi hummber milik Tengku Mahkota Johor. SUV yang cukup terkenal iaitu Hummer dengan didatangkan khas modifikasi yang istimewa.

Ini merupakan kereta Chevrolet Camaro yang pertama di Malaysia. Kereta ini sangat-sangat rare(ganjil) dan sukar dijumpai di MalaysiaThis is most probably the first Chevrolet Camaro in Malaysia.. very2 nice car..

Datuk Azalina juga tidak ketinggalan untuk memiliki beberapa kereta mewah

Inilah kereta Ferrari Enzo yang dikatakan bernilai hampir RM10 juta di NAZA.
Dan……yang ini kereta mewah siapa pulak ini? Kereta ini dijumpai dekat Australia. Dengar kata ia milik seorang bekas menteri. Kata merekala. Adalah lebih baik anda semua lihat sendiri untuk mengesahkannya.


Sumber : Ranting Patah / Berita Semasa

8 comments:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks