Monday, November 12, 2012

Fakta Menarik Kekayaan 10 Raja Terkaya Dunia!


Sememangnya kita tahu golongan golongan raja merupakan golongan yang terkenal dengan kekayaan yang dimiliki mereka  di dunia. Senarai kekayaan ini diikuti oleh golongan pemimpin pemimpin serta ahli politik sesebuah negara. 


Tetapi tahukah anda siapakah 10  raja yang terkaya didunia? Dan catatan ini berdasarkan rekod kekayaan setakat tahun 2010.

No. 1 – Raja Bhumibol Adulyadej 
Bukan sahaja raja paling kaya malah raja paling lama bertakhta di dunia iaitu Raja Thailand. Berusia 62 tahun. (Jumlah harta: RM96 billion)
No. 2 – Sultan Haji Hassanal Bolkiah
Tempat pemerintahannya dekat dengan Malaysia,merupakan Raja dari Brunei Darus Salam. Mempunyai seorang putera dari isteri pertama dan merupakan bakal sultan seterusnya, Putera Al-Muhtadee Bilah Bolkiah. (Jumlah harta: RM64 billion)

No. 3 – Raja Abdullah Abul Aziz
Merupakan Raja dari Arab Saudi dan menunjukkan peningkatan harta dari tahun ke tahun pemerintahannya. (Jumlah harta: RM58 billion)

No. 4 – Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahayan
Beliau telah dilantik semula selaku Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk penggal 5 tahun kedua. (Jumlah harta: RM48 billion)

No. 5 – Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Merupakan seorang Raja dari Dubai. Hartanya merosot berbanding tahun sebelum ini. Beliau berkemahiran menunggang kuda. (Jumlah harta: RM14 billion)

No. 6 – Putera Hans-Adam II Von und zu Liechtenstein
Pemerintah Liechtenstein. Ketua sebuah keluarga berusia hampir 900 tahun. (Jumlah harta: RM11.2 billion)

No. 7 – Raja Mohammed IV
Raja dari Maghribi (Morrocco). Merupakan antara raja termuda dari senarai 10 orang raja terkaya, berusia 46 tahun. (Jumlah harta: RM 8 billion)

No. 8 – Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani
Menjadi pemerintah Qatar selepas menggulingkan ayahnya. Menghabiskan masa lapangnya di atas kapal layar yang dikenali sebagai Al Mirqab sepanjang 133 meter. (Jumlah harta: RM8 billion)

No. 9 – Putera Albert
Memerintah di wilayah Monaco yang lebih kecil dari Central Park, New York. Harta keluarganya juga termasuk dari saham kasino Monte Carlo. (Jumlah harta: RM3.2 billion)

No. 10 – Putera Karim Al Husseini
Pemerintah yang tidak mempunyai negara kerana merupakan ketua 17 juta penganut Ismaili di seluruh dunia. Juga meminati kuda dan mempunyai ladang ternak kuda di Ireland dan Perancis. (Jumlah harta: RM2.6 billion)

KHAS: Raja Mswati III (Memliki Lebih 14 Isteri )


Sumber 
www.suarapemikir.com

3 comments:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks