Friday, November 16, 2012

Banjir : Penduduk Sini Tak Pernah Merungut (7 Gambar)

1. Hari ini prmikir hendak bercerita sedikit tentang masalah banjir yang semakin kerap berlaku di Malaysia. Pemikir ingin memperkenalkan dengan anda penduduk di satu tempat di Sarawak, Malaysia yang mengalami banjir 1- 2 kali setahun dan tempoh banjir tersebut adalah sekitar 2-3 hari.

2. Apa yang menariknya ialah mereka ini tidak pernah merungut akan kehadiran banjir malah mereka kelihatan gembira dengan Banjir. Kenapa ya.? Mereka juga tidak pernah dipindahkan ke pusat pemindahan banjir dan tidak pernah menyusahkan kerajaan untuk menyediakan bantuan makanan ketika banjir. Agak pelik kan? 

3. Baiklah. Pemikir akan terus bercerita di mana dan kenapakah perkara seperti yang diterangkan d atas berlaku. Kampung yang Pemikir maksudkan adalah beberapa kampung yang berada di Pulau Bruit, Sarawak seperti Kampung Penipah, Tekajong, Bruit, Salah Kechil, Betanak, Penibong dan Penuai. Inilah kampung yang Pemikir maksudkan. Kampung kampung yang indah dan menarik tetapi tidak terkenal dimata Penduduk Malaysia mahupun dunia. Lihat sahaja gambar ini.4. Perkampungan yang mengadap Laut China Selatan ini akan mengalami banjir pada setiap musim tengkujuh setiap tahun. Apabila air pasang dan air hujan bertemu. Pasti akan berlaku banjir. Oleh kerana itu penduduk di sini telah membina rumah yang kalis banjir iaitu rumah yang tinggi dari permukaan tanah sejak turun temurun. Lihat sahaja suasana banjir yang dipaparkan dalam gambar di bawah dan ini tidak sedikit pun menggugat aktiviti dan kehidupan harian para penduduk di sini walaupun terpaksa menggunakan sampan untuk menjemput kenduri, menghadiri kenduri malah untuk ke masjid. Gambar gambar di bawah dan di atas adalah dari Kampung Penipah, Daro, Mukah, Sarawak.


5. Semoga tindakan dan kesabaran penduduk di sini menjadi ikutan oleh beberapa tempat yang sering menghadapi banjir setiap tahun. Mencegah lebih baik dari merawat.

3 comments:

Terima Kasih Kerana SUDI Singgah di www.suarapemikir.com
Kami Amat Menghargainya.
Thanks